Uutiset

Fischer voitti Itävallan presidentinvaalit

Wien,
(STT-AFP)

Parlamentin sosiaalidemokraattinen varapuhemies Heinz Fischer on voittanut Itävallassa järjestetyt presidentinvaalit. Hänen kilpakumppaninsa oli konservatiivinen ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner.

Sisäministeri Ernst Strasser on vahvistanut vaalin tuloksen. Fisher sai 52,41 prosenttia äänistä ja Ferrero-Waldner 47,49 prosenttia.

Itävalta saa kesäkuussa Fischeristä ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin 18 vuoteen. Konservatiivista kansanpuoluetta edustavasta Ferrero-Waldnerista, 55, puolestaan olisi tullut maan ensimmäinen naispresidentti. Hänet valittiin ensimmäisenä naisena Itävallan ulkoministeriksi.

Presidentillä, jonka virkakausi on kuusi vuotta, on Itävallassa vain vähän poliittista valtaa. Väistyvä presidentti Thomas Klestil on ollut virassa jo kaksi kautta, joten hän ei enää voinut asettua ehdolle.

Presidentinvaalien katsottiin samalla antavan viitteitä maan konservatiivisen liittokanslerin Wolfgang Schüsselin suosiosta. Schüsselin hallitus hävisi viime kuussa kahdet tärkeinä pidetyt aluevaalit. Fischerin voittoa pidetään lisämerkkinä Schüsselin suosion hiipumisesta.