Uutiset

Siprin johtaja: Al-Qaida uhkana Suomessakin

Tukholma,
(STT)

Suomen, Ruotsin tai muidenkaan Irakin sodasta syrjässä olleiden Euroopan maiden ei ole syytä tuudittautua käsitykseen, että olisivat turvassa al-Qaidan kaltaisilta terroriverkostoilta, sanoo Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen Siprin johtaja ja Britannian entinen Suomen-suurlähettiläs Alyson Bailes.

Al-Qaida on uhannut iskuilla maita, jotka ovat olleet Irakin sodassa mukana Yhdysvaltojen johtamassa liittoumassa. Vaikka ne ovatkin ensisijaisia kohteita, ne eivät Bailesin mukaan ole välttämättä ainoita.

- Minusta olisi hyvin vaarallista otaksua, että vain liittoumassa mukana olleisiin maihin hyökättäisiin. Al-Qaidan silmissä kaikki maallistuneet länsimaiset kapitalistiset valtiot ovat osa ongelmaa. Pohjoismaiset valtiot ovat heille osa ongelmaa aivan kuten muutkin, Bailes sanoi STT:lle.

Bailesin mukaan Irakin sota on lisännyt turvallisuusriskejä Euroopassa. Sen osoittivat esimerkiksi Madridin pommi-iskut.

Irakin sodan vaikutus on kuitenkin vain osa totuutta, Bailes huomauttaa. Hänen mukaansa al-Qaida oli Espanjan ja koko kehittyneen länsimaailman vihollinen jo kauan ennen Irakin miehitystä.