Uutiset

KKO kysyy
rattijuopon
kyydissä
loukkaantuneen
korvauksista

Voiko rattijuopon kyydissä loukkaantuneelle maksettavia korvauksia evätä, jos kyydissä ollut tiesi kuljettajan olevan humalassa? Korkein oikeus (KKO) haluaa selvyyttä tähän ongelmaan EY:n tuomioistuimelle lähettämässään ennakkoratkaisupyynnössä. Kyse on melko kiemuraisesta juridisesta tapauksesta.

KKO haluaa pyynnössään tietää, onko liikennevakuutusdirektiivin vastaista vähentää liikenneturman vuoksi ajoneuvon matkustajalle maksettavia korvauksia tai evätä ne tilanteessa, jossa kuljettaja on ollut päihtynyt ja matkustaja on mennyt kyytiin tietoisena kuljettajan tilasta. Oikeus kysyy myös, voidaanko autossa matkustajana olleen auton omistajan asiaa arvioida muita ankarammin, koska hän on antanut humalaisen istua rattiin.

Taustalla on tapaus, jossa neljän ihmisen seurue joutui liikenneturmaan. Yksi matkustajista kuoli ja kaksi muuta loukkaantui. Toinen loukkaantuneista oli auton omistaja. Kaikki autossa olleet olivat päihtyneitä. Ennen autoon menemistä he olivat yhdessä "nauttineet alkoholia".

Korkeimmassa oikeudessa kuolleen matkustajan tytär sekä loukkaantuneet matkustajat vaativat korvauksia onnettomuusauton liikennevakuutuksesta. Vakuutusyhtiö ei suostunut korvauksiin, sillä se vetosi matkustajien myötävaikutukseen.