Uutiset

Espoosta löytyi yli 200 kilon
räjähdysainekuorma

Espoosta Vermon raviradan parkkipaikalta on löytynyt yli kahdensadan kilon räjähdysainekuorma. Espoon poliisi löysi räjähteet parkkipaikalle jätetystä perävaunusta torstain vastaisena yönä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että räjähteet olivat täysin toimintakunnossa.

Räjähteiden tuojasta ja niiden käyttötarkoituksesta ei vielä perjantaiaamuna ollut selvyyttä. Rikoskomisario Rauli Salonen kertoi, että seuraavaksi on tarkoitus keskittyä räjähteiden ja peräkärryn teknisiin tutkimuksiin. Tavoitteena on selvittää aineiden alkuperä. Rikospaikan tutkimuksissa ei löytynyt vihjeitä siitä, mistä aineet ovat parkkipaikalle tulleet.

Poliisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin lasti on parkkipaikalle tuotu. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei se ehtinyt olla siellä pitkään.

Räjähteet ovat nyt armeijan hallussa, jossa niitä tutkitaan. Valtaosa aineista on aniittia. Noin viisi kiloa on dynamiittia ja kymmenen kiloa dynamiitin ja aniitin sekoitusta. Aniitti ei räjähdä kovin helposti, mutta räjähtäessään se voi aiheuttaa suurta tuhoa. Jos lasti olisi räjähtänyt parkkipaikalla, sirpaleita olisi voinut lentää jopa kilometrin päähän.

Räjähdysainelöydöstä kertoi perjantaina Iltalehti .

Koska kaikki tutkintalinjat ovat auki, terrorismin mahdollisuuskaan ei ole poissuljettu vaihtoehto. Salonen muistuttaa kuitenkin, ettei anastettujen räjähteiden löytyminen sinänsä ole kovin poikkeuksellista.

Tässä tapauksessa erikoista on aineiden epätavallisen suuri määrä. Salonen ei muista, että Suomesta oli aiemmin löydetty kerralla yhtä valtavaa laitonta räjähdelastia.

Aineet on voitu anastaa useammasta paikasta ja kerätä sitten yhteen esimerkiksi jälleenmyyntiä varten.