Talous

Ericsson kääntyi voitolle säästämällä

TS/<br />Pelkästään <br />puhelinverkkojen valmistukseen <br />keskittyvän <br />Ericssonin pääkonttori sijaitsee nykyään Kistassa Tukholman <br />lähistöllä.
TS/
Pelkästään
puhelinverkkojen valmistukseen
keskittyvän
Ericssonin pääkonttori sijaitsee nykyään Kistassa Tukholman
lähistöllä.

JUHANI ROIHA

Ruotsalaisen televiestintäyhtiön Ericssonin 471 miljoonan euron voitto kuluvan vuoden ensimmäiseltä vuosineljännekseltä vahvistaa, että yhtiön tappiokierre on lopullisesti poikki. Vastaavana aikavälinä vuosi sitten Ericsson teki vielä tappiota 307 miljoonaa euroa.

Mutta ratkaisevin tekijä Ericssonin kannattavuuden palautumiseen ovat kustannussäästöt; kolmessa vuodessa yhtiö on yli puolittanut työvoimansa noin 50 000 työntekijään.

Ericssonin toimitusjohtajan Carl-Henric Svanbergin mukaan liikevoitto on tullut jäädäkseen.

Silti markkinat antoivat oman tuomionsa tulokselle: Ericssonin B-osake putosi Tukholman arvopaperipörssissä perjantaina liki seitsemän prosenttia; Nokian osake vaipui perjantain myöhäisessä pörssissä torstaiseen verrattuna 0,4 prosenttia.

Myynti kasvoi

Kustannusten keventyminen odotettua voimakkaammin näkyy siitä, että Ericsson ylti osavuosituloksellaan reiluun bruttomarginaaliin, 44,7 prosenttiin. Mutta myös Ericssonin myynti kasvoi viime vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen 2,8 miljardista eurosta tämän vuoden 3,1 miljardiin euroon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Svanberg laskeskelee Ericssonin vallanneen matkapuhelinjärjestelmien markkinaosuuksia maailmanmarkkinoilta. Myyntimenestystä Ericsson on saavuttanut lähinnä kasvun markkinoilla Aasiassa, mutta Svanbergin arvion mukaan asiakkaat Euroopassa ovat myös heränneet eloon. Tilauskanta Euroopassa oli 30 prosenttia korkeampi kuin laskutus.

Svanberg laskeskelee kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen myynnin etenevän odotetusti.

Yllättävää on, että vanha gsm-tekniikka sekin menee kaupaksi; asiakkailla on yksinkertaisesti investointipaineita. Mutta rahaa Svanberg laskeskelee Ericssonin tekevän jo myös 3G-tekniikallaan.

Ruotsiin ei uusia työpaikkoja

Vaikka Ericssonin tulos yllätti myönteisesti, Svanberg ei lupaa uusia työpaikkoja Ruotsiin.

Ensimmäisen vuosineljänneksen kuluessa Ericssonin myynti kasvoi yhdeksän prosenttia. Svanbergin mukaan se voi heiketä hieman kokovuositasolla.

Ericsson laskeskelee osavuosituloksessaan matkapuhelinjärjestelmä-markkinoiden kasvavan kuitenkin kohtuullisesti.

Optimismi rakentuu kasvavalle matkapuhelinliikenteelle, verkkojen rakentamiselle ja kolmannen matkapuhelinverkkojen kehitystyön etenemiselle.

Matkapuhelinten yhteisyrityksen Sony Ericssonin taannoinen osavuositulos kasvatti Ericssonin osavuositulosta noin 55 miljoonalla eurolla.

Ericssonin osavuositulos ei markkinoita tyydyttänyt. Odotukset olivat liian kovat, ja osake putosi liki seitsemän prosenttia. Markkinatarkkailijoiden mukaan romahdus aiheutui osakevoittojen kotiuttamisesta.

Myös se, ettei Ericsson uskaltanut osavuosituloksessaan kunnolla todeta kasvunsa paluuta, lienee luonut pessimismiä.