Uutiset

Rusi aikoo tutkituttaa
Itälän osuuden
vakoilujupakassa

Keskustan eurovaaliehdokas, ulkoasiainneuvos Alpo Rusi aikoo vaatia tutkimusta, jossa selvitettäisiin entisen sisäministerin Ville Itälän (kok) toiminta Rusia koskeneessa vakoilujupakassa. Rusin mukaan Itälän sisäministerinä antama lausunto käynnisti laajan lehtikirjoittelun, mutta valtionsyyttäjä ei kuitenkaan katsonut aiheelliseksi nostaa syytettä Rusia vastaan.

- Tulen saattamaan hänen menettelynsä aikaa myöten sellaiselle foorumille, jossa hän joutuu selvittämään tekemisensä, Rusi sanoo sanomalehti Lallin haastattelussa perjantaina.

Rusi muistuttaa, että Itälä vahvisti oikeaksi syyskuussa 2002 julkisuuteen vuotaneen tiedon, jonka mukaan suojelupoliisi oli aloittanut esitutkinnan vakoiluepäilyksestä.

- On aivan selvää, että ministeri Itälä vahvistaessaan esitutkinnan päivää vuodon jälkeen syyskuussa 2002 syyllistyi moitittavaan menettelyyn. Hänhän ei tässä yhteydessä korostanut sitä, että epäily on epäily ja ihminen on syytön kunnes on tuomittu.

Rusin mukaan Itälän olisi pitänyt viranomaisena ehdottomasti käynnistää selvitys, mistä suojelupoliisin esitutkinta oli julkisuuteen vuotanut.

Rusi sanoo jo pyytäneensä oikeusoppineilta lausuntoja tästä ministeri Itälän menettelystä. Hän ei haastattelussa paljasta, mikä tällainen foorumi olisi, mutta "se tulee todennäköisesti olemaan Suomen ulkopuolella ja sen kaltainen foorumi, jossa tarkastellaan oikeusvaltioloukkauksia". Myös prosessin aikataulu on vielä avoin.