Talous

Liikanen kehottaa valitsemaan seuraajansa komissiossa nopeasti

Mark Maxwell/REX FEATURES<br />Pääjohtajaksi nimitetty Erkki Liikanen sai tiedon valinnastaan virkamatkalla Dublinissa Irlannissa.
Mark Maxwell/REX FEATURES
Pääjohtajaksi nimitetty Erkki Liikanen sai tiedon valinnastaan virkamatkalla Dublinissa Irlannissa.

Kirsti Pohjonen

EU-komissaari Erkki Liikanen aloittaa työnsä Suomen Pankin pääjohtajana heti, kun nimitys astuu voimaan 12. heinäkuuta. Presidentti Tarja Halonen vahvisti Liikasen nimityksen perjantaina.

Suomen tähän asti ainoa komissaari odottaa, etta hänen paikkansa täytetään pikaisesti. Liikasen kausi olisi jatkunut normaalisti marraskuun alkuun.

- Pienen maan ei auta jättää yhtään tuolia tyhjäksi, tuleva pääjohtaja muistutti. Samalla hän painotti, etta hän ei ota kantaa mihinkään nimiin.

Uudesta komissaarista päätetään Liikasen arvion mukaan kesäkuun puolenvalin eurovaalien jälkeen ja ennen hänen lähtöpäiväänsä.

Pätkäkomissaarin pestiä Liikanen ei periaatteessa kannata. Hänen mielestään olisi asiallisesti ottaen parasta, jos nyt voitaisiin valita komissaari, joka voisi jatkaa myös tulevan täyden kauden.

Liikanen kuuli valinnastaan perjantaina Irlannissa, jossa hän on kokousmatkalla jo toista kertaa talla viikolla.

- Olin puhumassa Dundalkissa koulussa. Siellä kerrottiin, miten tietotekniikkaa otetaan käyttöön oppimisvaikeuksista karsivien lasten opetuksessa, Liikanen kertoi Dublinissa, jonne hän palasi sadan kilometrin päästä pari tuntia nimityksen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puheen aikana valinnasta oli tullut kahdeksan tekstiviestiä tietotekniikan kehitystä ohjaavan komissaarin kännykkään. Kännykkää hoiteli esiintymisen ajan Liikasen vaimo Assi Liikanen.

Ensinnä komissaari ilmoitti valinnasta Irlannista viestintäministerille. Sitten Liikanen sanoi soittaneensa presidentti Tarja Haloselle, Suomen Pankin eronneelle pääjohtajalle Matti Vanhalalle , varapääjohtaja Matti Louekoskelle ja kovimmalle kilpailijalleen Sixten Korkmanille .

Uran jatko yhä vapaa

- Olo on vahan ristiriitainen, valinnastaan silti hyvin iloinen komissaari luonnehti tuntemuksiaan tapaamisessa Dublinissa komission tiloissa. Kaikki oli tapahtunut kovin nopeasti ja "täysin yllättäen".

Pääjohtajahakemuksen Liikanen kertoi kirjoittaneensa pääsiäisen aikoihin Ranskassa, jossa oli "ongelmana löytää kone, jossa oli ä-kirjaimet". Assi Liikanen toimitti paperin sitten Suomessa Pankkiin.

Pankkivaltuutettujen kuulemisesta meni vain viikon verran ja nimitys oli selvä.

Liikanen kielsi olleensa missään prosessin vaiheessa yhteydessä esimerkiksi tasavallan presidenttiin. Hän oli omillaan liikkeellä ja oli varautunut myös kielteiseen ratkaisuun.

Neljäntoista vuoden ulkomaan oleskelun jälkeen Liikanen kertoi halunneensa takaisin Suomeen. Ensisijaisesti mielessä oli palvelu julkisella puolella, koska takana oli kotimaassakin yhteiskunnallista uraa jo lähes 20 vuotta.

- Päätin ainakin ensin tarjoutua julkiselle sektorille. Jos se ei olisi onnistunut, olisi se antanut oikeutuksen mennä muualle, Liikanen selitti.

Ulkoministeriössä hänellä oli vanhan sopimuksen perusteella paikka. Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta niitä Liikanen ei suostunut erittelemään.

Sdp :n jo käynnistyneestä johtajataistosta tuore valinta pudottaa Liikasen.

- Se vaihe on ohi, hän sanoi itsekin. Muuten hän ei kuitenkaan halunnut rajata jatkosuunnitelmia.

Nuorena kansanedustaja Liikanen oli saanut neuvon, että itse ei liikkumatilaansa auta rajoittaa, maailma tekee sen muutenkin. Sitä ohjetta hän sanoi pyrkineensä noudattamaan.

Kotimaan keskusteluissa Liikasesta on povattu seuraavaa presidenttiä Halosen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Korot ovat nykyisin hyvin alhaalla, hän vastasi naureskellen kysymykseen, onko hän nyt pankissa kasvamassa korkoa tähän tehtävään.

Pankin jatkuvuus turvattava

Suomen Pankin asemasta ja tulevista toimistaan siellä Liikanen ei halunnut vielä sanoa oikein mitään.

- Tehtäväni on turvata pankin jatkuvuus. Sitten katsotaan, mitä on edessä, hän huomautti.

Suomen Pankilla on Liikasen mukaan hyvä asema. Hän korosti kuitenkin, etta vaikutusvalta ei synny improvisoiden. Se edellyttää "erittäin hyvää valmistautumista ja hyviä resursseja".

- Siinä ei kannata tehdä kompromisseja, hän tähdensi.

Vahvuuksikseen uudessa tehtävässä Liikanen arvioi sen, etta hän on johtanut pitkään isoa, parin tuhannen ihmisen kansainvälistä organisaatiota. Sidosryhmät ovat mittavat, ristiriitatilanteiden ratkominen on tuttua, samoin kuin saneeraaminen.

- Sitoutumisasteeni on tavattoman korkea, Liikanen vakuutti. Suomen Pankki antaa mahdollisuuden käyttää täysillä hyväksi sekä kotimaista etta ulkomaista kokemusta.

Toiseen loppusuoran hakijaan Sixten Korkmaniin hän ei halunnut tehdä vertailuja.

Pätevyyseroista käytyä keskustelua Liikanen ei ollut kaikilta osin edes seurannut. Riittävästi kuitenkin.

- Helpottaa, kun ei ole ollut Suomessa, hän hymähti ja lisäsi, etta "vahvaa vatsaa tarvitaan". Hän myönsi myös, etta hänen nimeensä liittyy yhä ristiriitaisia tunteita. Virheitäkin komissaari arveli muiden tavoin tehneensä 1980-luvun lopun vaiheissa.

Assin kanssa illalla syömään

Matkaviestintästrategia, laajakaistastrategia ja vuosien hanke lasten lääkkeiden kehittämiseksi. Liikasen edessä on kiireiset kaksi ja puoli kuukautta, kun hän aikoo saattaa paatokseen isot, päävastuullaan olleet hankkeet.

Käytännön toimetkin pukkaavat päälle. Heti ensi maanantaina komissaarin pitää esimerkiksi sanoa irti Brysselin asunnon vuokrasopimus.

Paluu kotimaahankin vahan askarruttaa. Suomen arjesta hänellä ei ole juuri tietoa kuin kesälomilta. Muilla käynneillä on ollut aina minuuttiaikataulu ja kova kiire päällä.

Tulevaa palkkaansa Liikanen ei tiennyt eikä hän ollut liioin selvillä, saako komissaari kolmen vuoden ajan eropalkkaa,

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos sellainen on tulossa, Liikanen ei aio ottaa sitä omaan käyttöönsä.

Nimitystä tuleva pääjohtaja kertoi juhlivansa perjantai-iltana illallisella vaimonsa kanssa. Viikonvaihteessa he katselevat Dublinia ja matkaavat sitten kokoukseen läntiseen Irlantiin Limerickiin ja Shannoniin.