Uutiset

Pohjois-Korean turman syynä kahden dynamiittivaunun räjähdys

LK/AFP<br />Dandongin rautatieasema hiljeni perjantaina, kun lähes koko Pohjois-Korean junaliikenne keskeytettiin.
LK/AFP
Dandongin rautatieasema hiljeni perjantaina, kun lähes koko Pohjois-Korean junaliikenne keskeytettiin.

Pohjois-Koreassa sattuneen tuhoisan onnettomuuden syynä oli kahteen junanvaunuun lastatun dynamiitin räjähdys, kertoi YK:n edustaja perjantaina Pjongjangista maan viranomaisilta saatuihin tietoihin viitaten. Onnettomuus on Pohjois-Korean viranomaisten mukaan vaatinut ainakin 150 kuolonuhria. Lisäksi yli tuhat ihmistä loukkaantui torstaina sattuneessa räjähdyksessä.

Rjongchonin asemalla lähellä Kiinan rajaa kahta dynamiitilla lastattua vaunua oltiin siirtämässä sivuraiteelle, kun vaunut osuivat sähköjohtoihin. Sähköjohdoista alkunsa saanut kipinä sytytti dynamiitin, ja seurauksena oli valtava räjähdys.

- Mitään törmäystä ei sattunut, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston OCHA:n edustaja Masood Hyder tavattuaan Pohjois-Korean ulkoministeriön viranomaisia Pjongjangissa. Aiemmin turman syyksi oli arveltu räjähteillä lastattujen junien törmäämistä.

Hyderin kollega Brendan McDonald sanoi pohjoiskorealaisten viranomaisten kertoneen, että räjähteet oli tarkoitettu käytettäviksi kastelujärjestelmien rakentamiseen ja muun muassa tunnelien räjäyttämiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Räjähdys oli niin voimakas, että se romutti rautatieaseman lisäksi useita lähialueen kerrostaloja. Yli 1 800 kotia tuhoutui, enimmäkseen juuri kerrostalojen sortuessa. Myös terveydenhuoltopisteitä ja muuta infrastruktuuria tuhoutui. Tuhkaa kulkeutui jopa 20 kilometrin päässä olevalle Kiinan rajalle asti.

Uhrien määrä kasvaa

Tiedot uhrien määrästä vaihtelivat melkoisesti päivän mittaan. Irlantilaisen avustusjärjestön edustaja Anne O'Mahony sanoi uhrien määrän nousseen 150:een.

- Pohjoiskorealaiset kertoivat meille, että 150 ihmistä on kuollut, heidän joukossaan myös lapsia, koska oli juuri koulupäivän päättymisaika ja lapsia lähistöllä junan räjähtäessä, O'Mahoney sanoi Pjongjangista uutistoimisto Reutersille.

Kansainvälisen Punaisen Ristin Itä-Aasian-toimiston edustaja John Sparrow sanoi Pekingissä, että räjähdyksessä tuhoutuneiden rakennusten alla saattaa olla vielä paljon uhreja.

Ensimmäiset arviot uhrimäärästä liikkuivat alun perin noin 3 000 loukkaantuneessa tai kuolleessa. Torstaina saatujen arvioiden mukaan polttoainelastissa olleet junat törmäsivät torstaina lähellä Kiinan rajaa ja räjähtivät.

Pjongjang pyysi apua

Pohjois-Korea pyysi perjantaina kansainvälistä apua selvitäkseen onnettomuuden aiheuttamista tuhoista.

Tukea pyydettiin YK:n elintarvikejärjestöltä WFP:lta, Kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä ja Kiinalta.

Kansainväliset avustusjärjestöt ilmoittivat viipymättä auttavansa onnettomuuden uhreja. Kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja sanoi Genevessä, että monet kansalliset järjestöt ovat halunneet kantaa kortensa kekoon.

- Kaikki kysyvät, miten he voisivat osaltaan auttaa. Mutta vielä emme tiedä, mitä Pohjois-Koreassa tarvitaan, edustaja sanoi.

Kansainväliset avustustyöntekijät pääsevät lauantaina turmapaikalle tekemään ensimmäisiä arvioita tuhojen laajuudesta ja avun tarpeesta.