Uutiset

EU valmis luopumaan kokonaan
maatalouden vientituesta

Euroopan unioni on valmis sopimaan aikataulusta maatalouden vientitukien lopettamiseksi WTO:n kauppaneuvotteluissa, kertoi EU:n maatalousneuvottelija Mary Minch Genevessä käydyissä Dohan kierroksen kauppaneuvotteluissa.

EU edellyttää, että Yhdysvallat ja kehitysmaat ovat valmiita sopimaan tyydyttävästä ratkaisusta myös maatalouden kotimaiseen tukeen ja markkinoiden avaamiseen. Dohan kierroksen neuvottelut katkesivat viime syyskuussa Cancunissa pidetyssä ministerikokouksessa pääosin maataloutta koskeneisiin erimielisyyksiin.

- Ymmärrämme, että vientituki on monille maille neuvottelujen avainkysymys, sanoi Minch. EU:n sitoutuminen ratkaisuun edellyttää hänen mukaansa selvää tietoa siitä, mihin muut WTO:n jäsenmaat ovat omalta osaltaan valmiita sitoutumaan maatalouden markkinoiden avaamiseksi.

Ratkaisun syntyminen edellyttää Minchin mukaan, että se kattaa myös erilaiset vientiluottojärjestelmät, valtion kauppajärjestelmät ja ruoka-avun ja on kotimaisen tuen ja markkinoiden avaamisen osalta riittävän hyvä. Markkinoiden avaamisessa EU kannattaa Minchin mukaan edelleen sekakaavaa, jota maatalousviejät vastustavat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cancunin jälkeen Dohan kierroksen neuvotteluja päästiin jatkamaan uudelleen vasta noin kuukausi sitten. WTO:n jäsenmaiden tavoitteena on nyt sopia maatalouden ja teollisuustuotteiden kaupan neuvottelutavoitteista heinäkuuhun mennessä, jotta varsinaiset neuvottelut pääsisivät vihdoin vauhtiin.

Sopua on etsitty talven mittaan monissa eri kokoonpanoissa ja yhteyksissä käydyissä keskusteluissa. Ne jatkuvat tiiviinä OECD:n ministerikokouksen aikana. Kuun lopussa EU, Yhdysvallat ja pieni WTO-maiden ydinryhmä neuvottelee maatalouden umpikujan avaamisesta Lontoossa.

Sopuun hyvät mahdollisuudet

Carlo Trojanin Dohan neuvottelukierroksen venyminen yli vuoden lopun takarajan on Trojanin mukaan ilmeistä. - Jos saamme sovituksi neuvottelujen puitteista ennen kesätaukoa, ei tämä vuosi ole menetetty. Sen jälkeen voimme jatkaa neuvottelujen teknistä työtä ennen varsinaisten poliittisten neuvottelujen jatkumista, sanoi Trojan.

Puitteiden sopimiselle WTO:ssa asetettu aikaraja johtuu sekä Yhdysvaltain presidentinvaaleista että EU:n komission vaihtumisesta. Mahdollisuudet täysipainoisiin neuvotteluihin ovat syksyllä heikot. Mikäli neuvottelut pääsevät täyteen vauhtiin ensi vuoden alussa, Trojan uskoo, että Dohan kierros saadaan päätetyksi vuoden loppuun mennessä.