Uutiset

Katastrofivalmius haasteen edessä

TS/STT<br />Kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofitarvikevarastoa käydään läpi Kaesongissa Pohjois-Korean eteläosassa. Kuva on lokakuulta 2002.
TS/STT
Kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofitarvikevarastoa käydään läpi Kaesongissa Pohjois-Korean eteläosassa. Kuva on lokakuulta 2002.

Pohjois-Korean junaturman uhrien määrä kasvaa kaiken aikaa. Lähes 2 000 kotia on raunioina, eikä räjähdyksessä vaikeasti loukkaantuneiden vammoja voida hoitaa perinteisillä pohjoiskorealaisilla yrteillä. Rutiköyhä ja sulkeutunut maa on ylivoimaisen haasteen edessä suuronnettomuuden jälkeen.

- Kun tällainen katastrofi koettelee Pohjois-Korean jo muutenkin äärirajoillaan olevaa ja suuressa puutteessa olevaa terveydenhuoltoa, maan on äärimmäisen vaikea selviytyä siitä, sanoi Brendan McDonald YK:n humanitaaristen avustustoimien koordinoinnista vastaavan OCHA:n Pjongjangin-toimistosta perjantaina.

McDonald muistutti, että Pohjois-Korea on vuosikausia ollut syvässä talouskurimuksessa, joka on luonnollisesti koetellut myös terveyssektoria. Puutetta on nykyaikaisista sairaalalaitteista, lääkkeistä, kuljetuskalustosta, lähes kaikesta. Turman uhrien auttamista vaikeuttaa entisestään se, että räjähdys vaurioitti hallituksen mukaan myös Rjongchonin kaupungin terveydenhuollon toimipisteitä.

- Toki he yrittävät parhaansa, ja työntekijät ovat hyvin koulutettuja ja asialleen omistautuneita, hän lisäsi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pohjois-Korean johto vaikeni pitkään onnettomuudesta, ja vieläkin tiedot ovat niukkoja.

- Hallituksen julkistamien alustavien tietojen mukaan yli tuhat loukkaantui onnettomuudessa ja turman jäljiltä on löydetty 50 ruumista, kertoi McDonald. Hän lisäsi hallituksen kuitenkin ilmoittaneen, että luvut ovat alustavia ja että niihin voi tulla muutoksia.

Mikä on avun tarve?

Nyt kun Pohjois-Korean hallitus on virallisesti pyytänyt kansainvälistä hätäapua, avustustoimia päästään valmistelemaan toden teolla.

- Tärkeintä onkin nyt selvittää, miten suuri avun tarve on. Meidän päätehtävämme on saada pikaisesti selville, onko avustustarvikkeita riittävästi omasta takaa paikan päällä vai tarvitaanko hätäapua myös ulkopuolelta, sanoi Suomen Punaisen Ristin tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen iltapäivällä.

Kansainvälinen Punainen Risti on kuitenkin jo ryhtynyt työhön. Rjongchonin onnettomuusalueelta on noin 20 kilometrin matka järjestön katastrofitarvikevarastolle, ja avun jakaminen aloitetaan perjantaina Pohjois-Korean Punaisen Ristin työntekijöiden ja Kansainvälisen Punaisen Ristin oman logistikon toimesta.

- Juuri nyt kun puhumme, paikalliset Punaisen Ristin työntekijät valmistautuvat aloittamaan tarvikkeiden jakeluun, joka alkaa huomisaamuna, Brendan McDonald sanoi iltapäivällä Suomen aikaa, jolloin päivä oli jo kääntynyt myöhäiseksi illaksi Pohjois-Koreassa.

Arviointi paikan päällä

Saman päivän aamuna pääkaupungista Pjongjangista lähtee kaksi Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijää onnettomuuspaikalle tekemään arvioita avun tarpeesta. Automatkaan menee, jos kaikki sujuu hyvin, 4 - 5 tuntia, ja kaksikon on ehdittävä takaisin pääkaupunkiin vielä saman päivän aikana.

Kun ensimmäiset arviot tuhojen suuruudesta on tehty, järjestöt pystyvät päättelemään, riittävätkö maassa jo olevat avustustarvikkeet vai tarvitaanko maahan lisäapua.

Kaikki, mitä katastrofitarvikevarastossa on, jaetaan apua tarvitseville.

Pohjois-Korean terveysministeriö on jo lähettänyt apua pääkaupungista onnettomuusalueelle, ja monet YK:n järjestöt pääsevät jakamaan avustuksia perjantaista lähtien. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on myös lähettänyt Genevestä suuren määrän lääkkeitä, joiden odotetaan saapuvan Pohjois-Koreaan ensi viikon alussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy