Uutiset

Pömpeli keskellä saarta ihmetytti italialaisia

TS/Arto Takala<br />Italialaiskoulun oppilaat ja opettajat olivat varautuneet Suomen kevääseen villapaidoin. Gabriella Lippolis (vas.), Giancarla Craviari, Alice Pezzoli ja Davide Sedan poikkesivat perjantaina Korppoon säätutka-asemalla.
TS/Arto Takala
Italialaiskoulun oppilaat ja opettajat olivat varautuneet Suomen kevääseen villapaidoin. Gabriella Lippolis (vas.), Giancarla Craviari, Alice Pezzoli ja Davide Sedan poikkesivat perjantaina Korppoon säätutka-asemalla.

PÄIVI OJANPERÄ

- Katso, Rici Italia, huikataan valkoisen pömpelin huipulta.

Joukko bolognalaisia lukiolaisia on ahtautunut säätutka-aseman ylätasanteelle Korppoossa. Tornista näkee hyvin ja kauas ja myös alas. Italialaisvieraat ja heidän kyröläiset isäntänsä Elisenvaaran lukiosta ovat koonneet valkoisista kivistä kalliolle vieraskirjaa.

Rici, Tuomas, Elisa ja aika moni muukin kävi täällä.

Avaruusaseman oloisessa valkoisessa tornissa ja ympäröivässä saaristoluonnossa riitti ihmettelemistä Liceo Scientifico Copernico-koulun oppilaille, jotka kävivät Suomen vierailullaan Korppoossa ja Houtskarissa perjantaina.

Kun Karinaisissa oli saunottu, Korppoossa kelpasi ihmetellä käkkyrämäntyjä ja merta.

- Meillä on ollut ennenkin italialaisia luokkia käymässä. Aikaisemmin olemme käyneet Kökarissa, sillä haluamme antaa jonkinlaista kuvaa ulkosaaristosta, Elisenvaaran lukion lehtori Sari Heikkilä kertoi.

Eteläeurooppalaisten elämyskiintiö täyttyi jo maisemista. Säähän oli varauduttu villapaidoin. Korkealta näkyi parhaiten myös kaikenkattava autius.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asutusta on todella harvassa. Se on yksi suurimpia eroja, 17-vuotias Alicia Pezzoli totesi Korppoon kalliolla muutaman metrin päässä kuolleesta kyystä.

Asemat seuraavat saderintamia

Syvällä saaristossa sijaitseva pömpeli kääntää myös kotimaiset päät, vaikkei edes tietäisi, mitä tornin sisällä tapahtuu. Säähavaintoasema kelpaa oivasti näkötorniksi. Yllättävää kyllä aseman huipulla oleva pallukka tietää myös sen, missä sateet menevät.

Saderintama lähestyy lounaasta. Tämähän tiedetään, sillä lause on kansanviisautena lähes yhtä tuttu kuin se, että alavilla mailla on alinomaa hallanvaara.

Se, mihin ennusteet perustuvat, lienee monille sumun peitossa. Säätutka-asemalla selviää kuitenkin lopullisesti se, etteivät meteorologit ammenna sade-ennusteitaan kristallispalloista, vaan havaintoasemien tuottamista tiedoista.

- Pallon sisällä on pyörivä tutka-antenni, joka lähettää impulsseja ilmaan, selvittää aseman talonmies Jukka Tobiasson.

Impulssit kumpuavat takaisin, jos ne törmäävät johonkin, kuten veteen ja pilvin. Näin pystytään seuraamaan sadealueiden etenemistä.

Säätutka-asemia on ympäri Suomea.

- Niiden avulla pystytään haarukoimaan Suomessa olevat sateet, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Mikael Frisk.

Salamatietoja Korppoosta Englantiin

Tobiassonin tehtäviin kuuluu vaihtaa sulakkeita ja hoitaa muita vikoja, joita asemalla ilmenee. Tobiasson ei kuitenkaan ole virallisesti talonmies.

- Tämä juttu perustuu siihen, että asema on minun omistamillani mailla, Tobiasson valaisee.

Tobiassonin kalliolla on myös kolmijalkaisia pikkuantenneja, jotka lähettävät Ison-Britannian Ilmatieteen laitokselle tietoja salamista.

- Välillä olen heidänkin talonmiehensä. Jos tulee jotakin vikaa, he saattavat soittaa, että good morning mister Tobaiasson, Tobiasson kertoo.

Korppoon säätutka-asema on ollut toiminnassa vuodesta 1997.

- Useimmat tutkista ovat sellaisissa paikoissa, ettei sinne pääse käymään. Korppoon tutkaa on käytetty näköalapaikkana ja siellä on ollut myös kioskitoimintaa, Frisk kertoo.

Sateet ovat Suomessa aika hyvin hallussa, mutta aukkopaikkoja löytyy ainakin Pohjanmaalta talvella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Eri vuodenaikoina tarvitaan erilaisia havaintomatkoja, jotta saataisiin luotettava arvio. Keskipohjanmaan-Vaasan seutuville on vielä tarkoitus rakentaa tutka, koska siellä ei talvisaikaan aina näe sateita niin hyvin, Frisk sanoo.

Tulevan ennustaminen on jännää, mutta tässä ja nyt on selvää. 17-vuotiaan Davide Sedanin kädet ovat kohmeessa ja taivas pilvessä.

- Bolognassa on nyt 25 astetta lämmintä, Sedan sanoo.

Ja se ei ole arvio vaan tieto.

TS/Arto Takala<br />Kyy kuukahti keskelle tietä.
TS/Arto Takala
Kyy kuukahti keskelle tietä.
TS/Arto Takala<br />Hannu Velmala kuvaa, kun Valeria, Elisabetta ja Alice poseeraavat käkkyrämännyn takana.
TS/Arto Takala
Hannu Velmala kuvaa, kun Valeria, Elisabetta ja Alice poseeraavat käkkyrämännyn takana.