Uutiset

Museovirasto listaa arvokkaat sisätilat

Museovirasto etsii vanhassa kuosissaan säilyneitä sisätiloja. Haku liittyy hiljattain alkaneeseen valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa pyritään kartoittamaan maamme arvokkaat interiöörit. Museovirasto on kiinnostunut erityisesti julkisista tiloista, kuten elokuvateattereista, kouluista, ravintoloista ja apteekeista. Tavoitteena on koota sisätiloista kattava tietokanta sekä neuvoa omistajia tilojen vaalimisessa.

Moni arvokas interiööri on jo ehtinyt tuhoutua. Liiketilat ovat uudistuneet esimerkiksi tiuhaan vaihtuvien toimintakonseptien myötä. Itsepalvelu taas on heittänyt syrjään arvokkaat palvelutiskit. Museovirasto kuitenkin tietää, että historiaa on edelleen säilöttynä julkisissa tiloissa.

- Ravintoloista löytyy arvokkaita sisustuksia vielä jonkin verran. Sitten on koulujen juhlasaleja, työväentaloja, kappeleita, kokoushuoneita, tutkijat Johanna Nurminen ja Irma Lounatvuori luettelevat.

Kartoituksen taustalla on se, että Suomessa ei ole koottua tietoa kulttuurihistoriallisesti merkittävimmistä sisätiloista. Pulaa on myös tilojen säilyttämistä koskevista taidoista. Sisätilat ovat ylipäätään jääneet kovin vähälle huomiolle: vaikka rakennusperinnön vaalimiseen herättiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa, sisätilojen suojeluun havahduttiin vasta kymmenisen vuotta sitten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maakuntamuseot apureina

Apuna kartoituksessa tulevat olemaan maakuntamuseot. Jonkin verran tietoa saadaan myös Museoviraston omista, valmiista rekistereistä. Työsarkaa kuitenkin riittää, ja yli-intendentti Mikko Härö arvioikin kartoituksen olevan vajaan kolmen vuoden urakka.

- Osa tiloista tiedetään, mutta osa joudutaan kaivamaan. Esimerkiksi jostain kirkonkylän linja-autoasemalta saattaa aivan hyvin löytyä aito 1960-1970-luvun kahvila muovituoleineen.

Listalle kelpuutetaan uusimmillaan noin kolmenkymmenen vuoden takaisia sisätiloja. Järin vanhoja sisustuksia ei Suomessa juuri ole kirkkoja lukuun ottamatta tallella. Esimerkiksi 1900-luvun myymälätilat ovat lähes tyystin kadonneet. Sotia edeltävään myymäläinteriööriin voi tutkijoiden mukaan törmätä enää vain parissa konditoriassa.

Liiketalous ohittaa suojelun

Museovirastossa harmitellaan sitä, että sisätilojen suojelua on hankalaa sopeuttaa liiketalouden lainalaisuuksiin ja lain vaatimuksiin.

- Haikeana olen katsellut vanhojen arkkitehtilehtien kuvia 1930-luvun kaupoista. Sellaisia ei ole edes voinut säilyä käytössä, koska muun muassa terveyssäädökset ovat nykyään niin tiukat, Irma Lounatvuori pohtii.

Tutkijoiden mielestä rakennussuojelun nykykäytännöt eivät tällä haavaa edesauta sisätilojen suojelua. Pykälien varaan suojelua ei tosin kannattaisi edes laskea.

- Yksityiseen omaisuuteen ei voida lailla kovin järeästi puuttua. Pakkokeinoja tuloksekkaampaa on vapaaehtoinen suojelu, johon nyt yritämme panostaa, Härö linjaa.

Museovirasto aikoo kartoituksen jälkeen keskustella tilojen omistajien kanssa. Toiveena on, että mahdollisimman moni innostuisi käyttämään liiketilansa historiallisia arvoja houkuttimena ja yrityksensä käyntikorttina. Virasto lupaa antaa tietoa korjaus- ja muutosperiaatteista sekä siitä, mistä niihin voi saada avustusta.