Uutiset

Jätesäkkien keskellä asunut vanhus pelastui tulipalossa Turun Martissa

TS/Jari Laurikko<br />Palomiehet tyhjensivät vanhuksen asunnon jätettä sisältävistä muovisäkeistä. Pelkästään eteisessä säkkejä oli valtava kasa.
TS/Jari Laurikko
Palomiehet tyhjensivät vanhuksen asunnon jätettä sisältävistä muovisäkeistä. Pelkästään eteisessä säkkejä oli valtava kasa.

MARJA SALEVA

Yksin asunut 76-vuotias nainen pelastettiin palavien jätesäkkien keskeltä kaksiostaan Turun Martin kaupunginossa perjantaina aamupäivällä. Pieniä palovammoja saanut ja savua hengittänyt nainen vietiin sairaalahoitoon. Vanhus oli varastoinut Stålarminkatu 5 A:ssa sijainneen asuntonsa täyteen jätesäkkejä, joiden sekaan hän tuskin mahtui asumaan.

Palokunta törmää vastaaviin tapauksiin muutaman kerran vuodessa.

Naapurit hälyttivät palokunnan paikalle kello 11.09, kun he olivat havainneet outoa käryä nelikerroksisen kerrostalon rappukäytävässä. Palomiehet murtautuivat asuntoon, kun kukaan ei avannut ovea kehotuksista huolimatta. Jo eteisessä vastaan tuli mustien jätesäkkien muuri. Koko asunnossa jätesäkkejä oli noin kaksi kuorma-autollista. Nainen oli säilönyt niihin ulosteitaan ja muuta jätettä ilmeisesti jo vuosien ajan. Hän ei käyttänyt vessaa lainkaan.

Medihelin ja ensihoitoyksikön henkilökunta antoi suurimman osan ajasta tajuttomana olleelle vanhukselle ensiapua talon pihalla. Nainen nukutettiin ja kuljetettiin hoitoon Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Asunnossa ei ollut muita ihmisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syttymissyytä tutkitaan

Palon syttymissyytä tutkitaan. Ilmeisesti syynä on huolimattomuus. Palo on voinut syttyä tupakantumpista, joita löytyi asunnosta. Vanhuksen asunto siivotaan, jotta siitä ei aiheudu terveyshaittoja muille asukkaille. Muut asunnot eivät vahingoittuneet palossa.

Päivystävä palomestari Reijo Salminen kuvasi tulipaloa ja savuvahinkoja melko pieniksi. Leviämisvaaraa ei ollut. Asunto sijaitsee talon ylimmässä kerroksessa, ja betoninen välipohja esti leviämisen ullakolle.

Jätesäkit kuljetetaan ympäristönhuolto- ja kiinteistönhoitoyhtiö Lassila & Tikanojan tiloihin. Säkkien sisältö pitää selvittää, ennen kuin ne voidaan kuljettaa polttolaitokselle. Jätteen joukossa saattaa olla jotakin arvokasta.

Naapurit havaitsivat vasta viime aikoina asunnosta tulevan lievää hajua rappukäytävään. Nykyaikaisissa ja korjatuissa taloissa hajut eivät ensimmäisenä kulkeudu rappukäytävään, vaan pääosin ulos.

Naisella on omaisia, mutta he asuvat kaukana.