Uutiset

Suomeen tavaraa kuljettava Eurosib ei pelkää

TS/Eija Loueniva<br />Eurosibin pääjohtajan Dmitri Nikitinin juuret ovat Novosibirskissa Siperiassa.
TS/Eija Loueniva
Eurosibin pääjohtajan Dmitri Nikitinin juuret ovat Novosibirskissa Siperiassa.

EIJA LOUENIVA

Euroopan unionin laajenemine ei merkitse suuria muutoksia Suomeen tavaraa kuljettavalle pietarilaiselle Eurosib-yhtymälle, sanoo yrityksen pääjohtajan Dmitri Nikitinin . Eurosibin päätoiminnot suuntautuvat edelleen Suomeen ja tavaravirrat kulkevat entiseen tapaan rautateitse. Nikitin arvioi laajentumiskehityksen hyödyttävän Eurooppaa ja globalisaation olevan väistämätöntä kehitystä, piti siitä tai ei.

Eurosib-yhtymä perustettiin vuonna 1992, jolloin se oli Lokakuun rautateiden ja kokemusta alalla hankkineiden yksityishenkilöiden yhteisyritys. Pääjohtaja Nikitinin juuret ovat Novosibirskissa Siperiassa. Hänen isänsä, ensimmäinen pääjohtaja, keksi yhtymän nimen, mikä on lyhennys Euroopasta ja Siperiasta.

Dmitri Nikitin kiteyttää yhtymän toiminnan kolmeen: rautatiekuljetukset, jotka ovat 80 prosenttia liikevaihdosta, automyynti ja kiinteistörakentaminen. Yhtymän liikevaihto oli viime vuonna yli 370 miljoonaa dollaria.

Suomen suuntaan kaksitoista vuotta

Rautatiekuljetukset Suomeen alkoivat edesmenneen VR:n pääjohtajan Panu Haapalan aikana. Yhteistyötä on tehty jo kaksitoista vuotta. Radalla kulkee muun muassa puuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On tärkeä askel, että EU laajenee, mutta koska pääbisneksemme kohdistuu Suomeen ja käymme Suomen kanssa kauppaa enemmän kuin monien muiden EU-maiden kanssa, meille laajeneminen ei tuo juurikaan muutoksia, Nikitin kertoo.

Nikitin pohtii, että tilanne olisi toinen, jos Venäjäkin olisi EU:ssa, mutta tällaista kehitystä ei ole näköpiirissä.

Nikitin arvioi, että Venäjän ja esimerkiksi uusien EU-maiden Unkarin ja Tshekin väliset kauppasuhteet muuttuvat, koska Unkarin ja Tshekin teollinen tuotanto on laskenut. Hän ennustaa, että monikansalliset yritykset kilpailevat uusien jäsenmaiden mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Kilpailu on kovaa.

Identiteetti voi heikentyä

- EU:n laajenemista voidaan pitää bisneksen kannalta positiivisena asiana, mutta jos asiaa tarkastellaan yksilön vapauden kannalta, tulos ei ole yhtä myönteinen. Globalisaatio, pidämme siitä tai emme, on väistämätöntä kehitystä.

Nikitin viittaa venäläiseen tiedemieheen, joka sata vuotta sitten kirjoitti selonteon otsikolla Euroopan yhdysvallat.

- Venäjällä on ongelmallista, että se on niin Eurooppaa kuin Aasiaa ja sen pitäisi yhdistää niiden kulttuurit. Siperiasta Novosibirskista lähteneenä en aina jaa läntisiä arvoja ja periaatteita. Globalisaatio muuttaa taloutta maailmanlaajuiseksi. Samalla kun kansakunta on mukana tässä kehityksessä, se alkaa menettää kansallista identiteettiään ja tulee yhä riippuvaisemmaksi muista ja muiden kaltaiseksi. Erikoispiirteet katoavat, mikä on suuri ongelma. Se on ratkaistava tai ainakin tiedostettava, pääjohtaja Nikitin sanoo.