Uutiset

Pietarilaisen mielestä
Venäjän ja Baltian
suhteet liikaa esillä

Turun Sanomat, Pietari

- EU:n laajeneminen aiheuttaa Venäjälle uuden tilanteen ja kasvattaa EU:n ja Venäjän välistä rajaa. Venäjälle on tärkeää luoda suhteet uusiin jäsenmaihin. Maamme voi voittaa tässä tilanteessa, mutta ellei Venäjä nyt käytä mahdollisuuksiaan, se menettää paljon, sanoo Pietarin yliopiston professoreihin kuuluva Konstantin Hudolei.

Kansainvälisten suhteiden asiantuntija Hudolei arvioi, että Baltian maiden roolista on Venäjän suhteissa puhuttu liikaa.

- Baltian maiden ja Venäjän suhteet ovat olleet korostetusti esillä myös EU:n ja Venäjän keskusteluissa. Totta on, että Venäjä itsekin puhuu Baltian maista hyvin usein, mutta henkilökohtainen mielipiteeni on, että Baltian maat ovat olleet ylimitoitetusti esillä tässä yhteydessä. Venäjälle on tärkeää luoda uudet suhteet muihinkin uusiin EU-maihin kuten Puolaan.

Suomi voi olla välittäjänä

Venäjällä ei ole tätä nykyä toimivia suhteita Baltian maihin. EU:n laajentuessa Suomella on mahdollisuus toimia välittäjänä Neuvostoliiton ja Venäjän yhteistyön kokemusten perusteella. Suomen rajakomissio perustettiin jo kymmeniä vuosia sitten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomenlahti joutuu EU:n laajenemisen vuoksi erityisaseman. Konsuli Jaakko Henttonen , joka seuraa Suomen Pietarin pääkonsulaatissa ympäristöasioiden kehitystä sanoo, että laajenemisen jälkeen Suomenlahdella on kaksi toimijaa: EU ja Venäjä.

- EU:n puolelta tulee vesidirektiivi, jonka perusteella rajavesien hallinto, vesienkäyttö ja laatu saadaan EU-tasolle, missä on haastetta kerrakseen.

Työsarkaa tulee riittämään, sillä ympäristöasioiden arvostus on Venäjällä laskenut merkittävästi. Henttonen muistuttaa, että vuonna 1993 venäläiset pitivät ympäristöasioita neljänneksi tärkeimpinä sadan asian joukosta. Nyt ne ovat sijalla 80.

Suomenlahden nurkka on osa Itämeren ohjelmaa, mutta Venäjä on vastustanut ainoana Itämeren maana Itämeren julistamista erityisherkäksi alueeksi.

- Pietarin kaupungin asenne ympäristönsuojeluun on kuitenkin aika myönteinen. Pietari panostaa melko paljon vesiensuojeluun, Henttonen kertoo.

Naapurisuhteiden uusi ohjelma

Myös uusia naapuruussuhteita varten on uusi EU-ohjelma. Henttonen sanoo sen toimivan rajat ylittävien hankkeiden rahastusinstrumenttina.

Uusien EU-jäsenien myötä EU:hun tulee myös uutta Venäjä-osaamista. Baltian maissa osataan venäjää, vaikka poliittiset suhteet eivät toimikaan. Asiantuntijatasolla kontakteja on jo palautettu. Monet sanovat, että on turha kantaa kaunaa.

EU:n laajenemisesta ja Itämeren alueesta kertovan juttusarjan edelliset osat julkaistiin TS:n ulkomaansivuilla 9.4., 14.4,, 17.4 ja 21.4.