Talous

Vikingin mahtimies rahtaa öljyä

TS/<br />Ben Lundqvist on Viking Linen hiljainen vallanpitäjä. Lähiaikojen ostot ovat kasvattaneet omistuksen matkustajalaivayhtiössä lähes 30 prosenttiin.
TS/
Ben Lundqvist on Viking Linen hiljainen vallanpitäjä. Lähiaikojen ostot ovat kasvattaneet omistuksen matkustajalaivayhtiössä lähes 30 prosenttiin.

Viking Linen hallituksen puheenjohtaja Ben Lundqvist ei pidä julkisuudesta eikä useinkaan suostu puhumaan Viking Linesta, vaikka omistaa yhtiöidensä kautta matkustajalaivavarustamosta jo lähes kolmanneksen.

Mieluisampi puheenaihe hänelle on johtamansa perheyhtiö Lundqvist Rederierna, jonka perusti 1927 Ben Lundqvistin isoisä, merikapteeni Hugo Lundqvist.

Kahdeksalla tankkerilla öljyä rahtaava varustamo on lukuisista ahvenanmaalaisista rahtivarustamoista yksi parhaiten menestyneistä.

- Me olemme aina olleet varovaisia, arvelee Lundqvist menestyksen syyksi.

Lundqvist Rederierna muodostuu kahdesta yhtiöstä, Ångfartygs Aktiebolag Alfasta sekä Rederieaktiebolag Hildegardista, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime tilinpäätöksessä lähes 70 miljoonaa euroa.

Sydän sykkii öljytankkereille

Maarianhaminan konttorissa työskentelee 17 henkeä ja laivoilla noin 300. Eri kansallisuuksien kirjo tankkereilla on laaja. Lundqvistin laivat kuljettivat viime vuonna parikymmentä miljoonaa tonnia raakaöljyä, eli tuplasti niin paljon, kuin koko Suomi käytti öljyä ja öljyjalosteita samassa ajassa. Aframax -alukset seilaavat mukavuuslippujen alla Pohjanmerellä sekä Pohjois-Afrikan ja Euroopan väliä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lundqvist -varustamon alukset ovat kaikki uusia ja yhtä lukuunottamatta kaksirunkoisia. Varsinkin alusten ikä on Ben Lundqvistin mukaan ratkaiseva tekijä, kun puhutaan turvallisuudesta. Haverit tapahtuvat lähes poikkeuksetta vanhoille aluksille.

Turussa ekonomin ja Helsingissä juristin koulutuksen saanut toimitusjohtaja on istunut 30 vuotta tiukasti Maarianhaminassa ja neuvottelee edelleen itse päivittäin lasteja laivoilleen.

Maanläheinen Lundqvist hoitelee itse tapaamisensa ja puhelunsa ilman ilman henkilökohtaista sihteeriä.

- Päivät kuluvat puhuen puhelimessa Lontooseen tai vaikkapa Helsinkiin. En aio jäädä eläkkeelle pitkään aikaan, työ on niin valtavan mielenkiintoista. Varsinkin nyt, kun menee näin hyvin, ei millään raski lopettaa, vuonna 1943 syntynyt Lundqvist hymyilee.