Uutiset

Unicef: Ihmiskauppa rehottaa Afrikassa

Geneve,
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Suurimmassa osassa Afrikan maista käydään kauppaa ihmisillä, erityisesti naisilla ja lapsilla, kertoo YK:n lastenapujärjestön Unicefin selvitys.

Lapsikauppa on kaksi kertaa yleisempää kuin naiskauppa. Ihmiskaupan keskeisin syy on köyhyys, ja moni ihmiskaupan uhri lähtee matkaan saatuaan - monesti katteettomaksi osoittautuvan - lupauksen paremmasta tulevaisuudesta. Ihmiskaupan kohteeksi joutuvat myös aseellisia selkkauksia pakenevat ihmiset.

Unicefin Innocenti-tutkimuslaitoksen selvitys kattaa 53 Afrikan maata, joista 89 prosentissa ihmiskauppa todettiin ongelmaksi.

Ihmiskaupan kohteet voivat päätyä prostituutioon, orjatyöhön tai lapsisotilaiksi. Lapsia ostetaan myös laitonta adoptiota varten. Uhri voi päätyä elintenluovuttajaksi ja menettää henkensä.

Ihmiskauppaa käydään tutkittujen maiden sisällä yleisesti, 80 prosentissa maista. Ihmisvirrat kulkevat myös mantereen eri osien välillä, köyhistä päiväntasaajan maista Etelä-Afrikkaan.

Eurooppa ja Lähi-itä ovat ihmiskaupan kohdealueita: ihmisiä rahdataan Eurooppaan kolmanneksesta tutkituista Afrikan maista, Lähi-itään joka viidennestä.