Uutiset

Laki uuden EU-työvoiman liikkumisesta hyväksyttiin

Helsinki,
(STT)

Eduskunta on hyväksynyt lain, joka rajoittaa Viron ja muiden uusien EU-maiden kansalaisten mahdollisuuksia hakeutua työhön Suomeen. Loppuun asti kiistaa herättänyt järjestely hyväksyttiin äänin 135-33.

Lain hylkäämistä esitti vihreiden Heidi Hautala. Vihreiden lisäksi siirtymäaikaa työvoiman vapaalle liikkumiselle vastusti parikymmentä kokoomuksen edustajaa.

Rajoituslaki astuu voimaan toukokuun alussa, jolloin EU:n laajentuminen tulee voimaan. Siirtymäaika on voimassa kaksi vuotta, mutta sitä voidaan jatkaa vieläkin pidempään.

Siirtymäajan rajoitusten järkevyyttä epäiltiin yleensäkin, mutta myös siksi, että laki ei kuitenkaan estä esimerkiksi Virosta palkattavan vuokratyövoiman käyttöä Suomessa. Tämä taas ei ole Suomeen työhön tulevan työntekijän kannalta välttämättä paras järjestely.

Perjantaina hyväksyttiin toisessa käsittelyssä myös laaja ulkomaalaislain uudistus, missä eniten keskustelua oli herättänyt perusteettomasti turvapaikkaa hakevien ns. pikakäännytys. Opposition lain saatteeksi ehdottamat lausumat hylättiin tavan mukaan äänestyksissä.