Uutiset

Lapsilisien yksinhuoltajakorotuksia peritään takaisin

Helsinki,
(STT)

Kela perii lapsilisien yksinhuoltajakorotuksia takaisin noin 2 900:lta korotusta saaneelta. Yleisin syy takaisinperintään oli se, että Kelalle ei oltu ilmoitettu avoliitosta. Kaikkiaan takaisin peritään noin 2,6 miljoonaa euroa.

Kela tutki kaikkien noin 102 000 yksinhuoltajakorotusta saavan tilanteen. Ensin kaikille yksinhuoltajakorotuksen saajille lähetettiin viime vuoden huhtikuussa kirje, jolla annettiin tilaisuus oma-aloitteisesti oikaista tiedot, jos tilanne oli muuttunut. Vain neljäsosa korotusta väärin perustein saaneista käytti tilaisuutta hyväkseen ja oikaisi väärät tiedot itse.

Samanaikaisesti Kelassa ryhdyttiin vertaamaan väestörekisterin asukastietoja ja yksinhuoltajakorotusta saaneiden osoitetietoja.

Kaikkiaan tarkempaan syyniin joutui lähes 4 950 korotuksen saajaa.

Valvonnassa todettiin, että 2,8 prosenttia korotusta saaneista oli saanut sitä väärin perustein. Liikaa oli maksettu koko maassa yhteensä 2,6 miljoonaa euroa.

Kela perii takaisin väärin perustein maksetut etuudet. Se selvittää myös, onko kyse ollut tahallisesta väärinkäytöksestä, joka viedään eteenpäin poliisin tutkittavaksi.