Uutiset

Helsingissä ruuhkamaksuhanke jäissä

Ajatus ruuhkamaksuista ei ole saanut kannatusta Helsingin päättävissä elimissä. Valtuustossa maksun kannattajia on löytynyt lähinnä vihreiden riveistä.

Asia on ollut esillä pari kolme kertaa viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana joko valtuustoaloitteena tai pontena talousarvionkäsittelyn yhteydessä. Kaikki esitykset on kuitenkin äänestetty nurin.

Helsingin ruuhkamaksuja on vastustanut äänekkäästi myös yrityselämä, lähinnä Helsingin kauppakamari. Se epäilee maksujen vaikeuttavan asiakkaiden pääsyä keskustan liikkeisiin.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) asia voi nousta uudelleen esiin. Hänestä Helsingin ruuhkien tasaamisessa tärkein hanke on nyt Länsimetro. Sen aikaansaaminen helpottaisi kaupungin länsiosien ruuhkia. Myös keskustatunneli on yleiskaavaan merkitty varauksena.

Saurin henkilökohtainen näkemys on, että ruuhkamaksut sopivat osaksi liikennepolitiikkaa. Hänen mielestään niitä voitaisiin käyttää erityisesti siellä, missä ei ole autoliikennettä korvaavaa raideliikennettä.

HKL julkisti omassa strategiapaperissaan jokin aika sitten toiveen ruuhkamaksujen käyttöönotosta. HKL:n mielestä maksu houkuttelisi autoilijoita joukkoliikenteen käyttäjiksi ja samalla se tukisi maksutuloilla julkisen liikenteen taloutta. HKL vetosi myös esimerkiksi Lontoon ruuhkamaksuista saatuihin pääosin myönteisiin kokemuksiin.