Uutiset

Olavi J. Mattilalle
ehdollista vankeutta

LEHTIKUVA<br />Olavi J. Mattila
LEHTIKUVA
Olavi J. Mattila

Ministeri Olavi J. Mattila on tuomittu vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Helsingin käräjäoikeudessa. Lisäksi hän joutuu maksamaan satojentuhansien eurojen vahingonkorvaukset.

85-vuotiaan Mattilan katsottiin syyllistyneen kahdeksaan törkeään petokseen ja yhteen törkeän petoksen yritykseen sekä törkeään velallisen epärehellisyyteen.

Mattilan liikekumppani, tanskalainen mies, sai puoli vuotta ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta ja törkeän petoksen yrityksestä. Lisäksi oikeus määräsi miehet maksamaan yhteisvastuullisesti 500 000 dollaria (yli 400 000 euroa) yritykselle, jolta he olivat lainanneet kyseisen summan.

Tuomiot liittyvät kaksikon 1990-luvun puolivälissä tekemiin Nigerian-liiketoimiin, joihin he saivat keinoteltua mittavat lainasummat eri tahoilta. Rahaa lainattiin muun muassa Mattilan entuudestaan tuntemilta liikemiehiltä. Mattila ja tanskalainen eivät joko kertoneet lainaajille, mihin tarkoitukseen riihikuivaa tarvittiin, tai valehtelivat, että potti sijoitetaan Kazakstaniin. Rahoja ei sen koommin näkynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rangaistukset ovat kutakuinkin samat kuin mitä syyttäjä oikeudessa vaati. Molempien miesten tuomioissa otettiin huomioon teoista kulunut pitkähkö aika sekä miesten heikentynyt terveydentila. Mattilan rangaistusta lieventäväksi seikaksi katsottiin lisäksi se, että hän joutui nigerialaishuiputuksen uhriksi myös itse ja menetti kaupoissa omiakin rahojaan.

Ministerin optimismille ei ollut perusteita

Asiaa ruodittiin käräjillä kolmisen viikkoa sitten, jolloin molemmat miehet kiistivät kaikki syytteet. Mattila myös sanoi uskovansa edelleen, että saa Nigeriaan sijoittamistaan rahoista tuottoa. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miesten selityksiä uskottavina ja totesi niiden olevan ristiriidassa todistajien kertomusten ja kirjallisten todisteiden kanssa.

Lainojen hakuaikaan Mattila oli jo pahasti velkaantunut. Oikeus katsoi ministerin lisänneen velkojaan perusteettomasti, sillä Nigerian-sijoitukset ovat verrattavissa uhkapeliin. Mattila menettikin vuosina 1994-1997 ainakin kaksi miljoonaa markkaa (336 000 euroa) omia ja yli miljoona dollaria (yli 800 000 euroa) ja noin 360 000 markkaa (60 000 euroa) lainarahaa.

Käräjäoikeus uskoi, että Mattila ei halunnut tahallaan aiheuttaa vahinkoa velkojilleen. Oikeus piti kuitenkin ministerin optimismia Nigerian-bisneksiin perusteettomana.

Niin kutsutut nigerialaiskirjeet ovat Afrikan maista lähetettyjä huijauskirjeitä, joiden avulla on petkutettu ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kirjeissä tarjotaan vastaanottajalle esimerkiksi miljoonasopimusta, jonka arvosta vastaanottaja saisi suuren osan sen jälkeen, kun tietyt ennakkomaksut on maksettu.

Kirjeitä alkoi liikkua Suomessa 1990-luvun alussa, ja niitä tipahteli aluksi paperimuodossa. Nykyään ne leviävät sähköpostitse.

Olavi J. Mattila istui Suomen hallituksessa presidentti Urho Kekkosen valtakaudella. Mattila oli ulkoministeri, kauppa- ja teollisuusministeri, ulkomaankauppaministeri sekä kansliaministeri.