Talous

Ora-vaunujen valmistaja konkurssiin

TS/Arto Takala
TS/Arto Takala

LIISA ENKVIST, STT

Ainoa suomalainen lastenvaunujen valmistaja Oy Oratel Ltd on hakeutunut konkurssiin. Konkurssihakemus jätettiin Porin käräjäoikeudelle maanantaina. Ora-vaunuja valmistavan yrityksen 23 työntekijää on irtisanottu.

Yhtiön pääomistajan, raisiolaisen Taisto Pääkkösen mukaan Oratelin kohtaloksi koitui Tanskan kuluttajaviranomaisten kuukausi sitten julkistama tuoteturvallisuustesti.

Hän aikoo nostaa asiasta oikeusjutun.

Pitkään tappiollisen yrityksen tulevaisuus näytti valoisalta vielä viime vuoden lopussa. Tulos kehittyi myönteisesti.

Helmikuun alussa Ora-vaunut päätyivät otsikoihin, kun Tanskan kuluttajaviranomaiset yllättäen julkaisivat uusien standardien mukaan tehdyn tuoteturvallisuustestin. Aikaisemmin hyvin testeissä pärjänneet Ora-vaunut saivat nyt huomautuksia esimerkiksi vaunuissa olevista raoista, joihin vauva voi työntää sormensa.

- Tulos julkistettiin, ennen kuin meitä oli edes kuultu. Jouduimme täysin yllättäen tilanteeseen, jossa myynti lakkasi kuin seinään. Meille ei annettu mitään mahdollisuuksia korjata pieniä puutteita, jotka tuotteissa havaittiin, sanoo tuohtunut Pääkkönen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tieto testituloksista tuli tehtaallemme 30. 1. Tuotteet laitettiin Tanskassa myyntikieltoon jo parin päivän kuluttua tästä. Tanskasta Suomeen levisi mediamylläkkä, jossa pyöri myös vääriä tietoja, kertoo Pääkkönen.

Pääkkösen mukaan puutteet korjattiin nopeasti, mutta se ei enää auttanut kohentamaan myyntiä.

Suomessa ensin yhteyttä yrittäjään

Jos Suomessa tuoteturvallisuudessa on ongelmia, kuluttajaviranomaiset ottavat aina yhteyttä elinkeinoharjoittajaan ja antavat mahdollisuuden korjauksiin.

- Tanskalaisten tekemä vaunujen riskinarviointi ja siitä tiedottaminen yllätti meidätkin. Tutkimus oli yhteispohjoismainen ja tulokset piti julkistaa vasta näihin aikoihin. Mielestämme vaunujen turvallisuusriskit eivät olleet niin isoja kuin tanskalaisten arvioissa, arvioi turvallisuusryhmän johtaja Pirkko Varpasuo Suomen Kuluttajavirastosta STT:lle.

Tanskassa on kuluttaja-alalla uusia toimijoita.

Varpasuo uskoo hätäisessä tiedottamisessa olleen kyseen rutiinin puutteesta.

Pääkkönen menee ensi viikolla juristin juttusille selvittämään mitä oikeusjuttu Tanskan valtiota vastaan maksaa.

Ora-vaunuja on valmistettu Noormarkun tehtaalla vuodesta 1956. Perheyritys Oraviston Tehtaat Ky ajautui konkurssiin 1998, josta lähtien tuotannosta vastasi Oy Oratel Ltd.

Yhtiön suurimpien velkojien saatavien yhteissumma on pesänhoitajan mukaan noin 1,2 miljoonaa euroa.