Uutiset

Taistelusimulaattori sijoitetaan Säkylään

Jorma Pihlava

Puolustusvoimat sijoittaa Porin prikaatiin Säkylän Huovinrinteelle hankkimansa kaksipuolisen taistelun simulaattorijärjestelmän (KASI). Suomen oloihin ainutlaatuinen järjestelmä mahdollistaa 300 taistelijan ja sadan ajoneuvon yhtäaikaisen harjoituksen, jonka kaikkien osallistujien toimia voidaan seurata harjoituskeskuksessa. Järjestelmään voidaan liittää jopa tankit.

- Jokainen osallistuja on radioyhteydessä harjoituskeskukseen. Siellä nähdään kaikki: missä kukin toimii, kuka osui, mihin osui ja millä vaikutuksella osui, selvittää projektipäällikkö, diplomi-insinööri Mikko Kivi puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunnasta. Hän on työskennellyt hankkeessa vuoden 2001 alusta.

Kontteihin rakennettu ja varastoitava järjestelmä on siirrettävä. Sitä on sisäänajovaiheen jälkeen tarkoitus käyttää kautta maan puolustusvoimien maavoimien harjoitusalueilla. KASI:n ylläpito- ja tukikeskus sijoitetaan Huovinrinteelle. Keskuksessa työskentelee viisi työntekijää.

Järjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab Training Systems Ab. Materiaalilaitos on tehnyt yhtiön kanssa sopimuksen KASI:n ylläpidosta ja tukitoimista. 15 vuotta kattavan sopimuksen arvo on 32 miljoonaa euroa.

Mikko Kiven mukaan järjestelmä toimitetaan Säkylään vaiheittain. Ensimmäiset osat ovat Säkylässä kuluvan vuoden lopulla, kokonaisuudessaan se on koossa 2005 loppuun mennessä.

- Järjestelmä on kansainvälisesti huippuluokkaa. Ehdottomasti, Kivi vakuuttaa.

Puolustusvoimilla on ennestään käytössään taistelijan simulaattoreita (TASI). Varustus on lähes 2 000 taistelijalle, mutta se ei ole yhteensopiva uuden järjestelmän kanssa.