Uutiset

Uotien jutun käsittely jatkuu Salon käräjäoikeudessa

PÄIVI PALM

Ns. Uoti-jutun käsittely Salon käräjäoikeudessa jatkuu edelleen "täydellä miehityksellä". Oikeus hylkäsi Jussi Uotin ja kahden muun vastaajan vaatimukset siitä, että heidän asiansa käsittely pitäisi heti lopettaa ja syytteet hylätä.

Kaikki kolme vetosivat oikeudenkäynnin kohtuuttomaan kestoon. Heidän mielestään vuosia vellottu juttu on ollut vireillä niin pitkään, että se loukkaa ihmisoikeussopimuksia.

Oikeus oli kuitenkin maanantaisessa ratkaisussaan toista mieltä, joten Uoti-jutun todistajia ruvetaan kuulemaan aivan maaliskuun lopussa.

Edessä on noin vuoden mittainen työrupeama, jonka aikana kuullaan kymmeniä todistajia. Jutun päätös on luvassa viimeistään alkukesällä ensi vuoden puolella.

Salon käräjäoikeus katsoo, että Uoti-jutun monimutkaisuus, vaativuus ja poikkeuksellinen laajuus ovat pidentäneet oikeudenkäyntiä.

Vastaajat vetosivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioon, jossa Suomi velvoitettiin maksamaan korvauksia miehelle, jonka oikeusjuttu kesti yli seitsemän vuotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kyse on eri mittaluokan asiasta. Tuossa jutussa oli noin 3 000 liuskaa aineistoa, tässä jutussa paperia on kertynyt jo ainakin 20 000 liuskaa, sanoo oikeuden puheenjohtaja Vesa-Matti Valkama.

Salon jutussa kahden vastaajan oikeudenkäynnit alkoivat jo vuonna 1994. Jussi Uotin asia pääsi vauhtiin kahta vuotta myöhemmin. Niinpä lainvoimaisen päätöksen saaminen saattaa kestää jopa 13-14 vuotta.

Passiivisuutta ja monia mutkia

Käräjäoikeus arvostelee päätöksessään syyttäjän ja oikeusministeriön passiivisuutta, jotka ovat pitkittäneet prosessia. Oikeuden mielestä myös vastaajat ovat omilla toimillaan pitkittäneet juttua.

Monivaiheisessa jutussa on syyttäjäkin vaihtunut jo kolme kertaa. Ylimääräisiä mutkia ovat päätöksen mukaan tuoneet myös vaikeudet saada Kari ja Jussi haastetuiksi oikeuteen, samoin Jussi Uotin koskemattomuussuojan arviointi.

- Tämä oli nyt viides kerta, kun jouduimme ottamaan kantaa jutun kestoon, sanoo Vesa-Matti Valkama.

Todennäköisesti vastaajat valittavat käräjäoikeuden päätöksestä Turun hovioikeuteen. Jutun käsittely kuitenkin jatkuu, vaikka valitusprosessi olisikin vireillä.

LSP-ratkaisu viipyy vielä

Salon käräjäoikeus pui parhaillaan myös LSP-kokonaisuuteen kuuluvaa vahingonkorvausjuttua, jossa Arsenal hakee korvauksia pankin johtohenkilöiltä ja luottoasiakkailta. Jutun rikosoikeudellinen puoli sen sijaan on jo ehditty ratkaista.

Tässäkin jutussa vastaajat vaativat oikeudenkäynnin lopettamista sen kohtuuttoman keston vuoksi.

Oikeuden puheenjohtaja Olli Kuusinen joutuu asian monimutkaisuuden vuoksi vielä lykkäämään päätöstään, jota odotettiin jo tammikuun lopussa. Nyt Kuusinen lupaa, että päätös tulee aikaisintaan reilun parin viikon kuluttua.

Luitko jo nämä?