Uutiset

Vaimot käymässä vähiin Intiassa

Mumbai,
(STT)

Intialainen nuorimies on hankalassa asemassa. Hän on perheelleen ylpeyden aihe ja tavoiteltu turva vanhemmilleen. Hänen toivotaan pääsevän naimisiin kauniin ja kuuliaisen tytön kanssa. Vaimoja vain ei enää ole helposti saatavilla. Usein tyttölapset tuhotaan jo sikiöaikana.

Siinä missä suomalainen nainen käy ultraäänitutkimuksessa selvittämässä ennakkoon tulevan vauvansa terveyden, intialainen nainen käy varmistamassa, että lapsen sukupuoli on toivottu.

- Tämä on ongelmana lähinnä ylimmissä kasteissa, joissa poika nähdään omaisuuden turvaajana tai sitten alimmissa kasteissa, joissa poika on perinteisesti arvostetumpi, sanoo intialaista keskiluokkaa edustava valokuvaaja herra Prakash ja huomauttaa, että kastilaitos on ollut laiton jo yli puoli vuosisataa.

Hänen perheensä on intialaisittain onnellisessa asemassa, sillä siihen kuuluu pankkivirkailijana työskentelevän vaimon lisäksi pian opintonsa päättävä poika.

Perinteisellä arvostuksella Prakash tarkoittaa sitä, että tyttöjen astuessa avioon myötäjäiset osoittautuvat usein perheelle taloudellisesti kestämättömiksi. Myötäjäisetkin ovat Intiassa laittomia.

Myös hindukäytännöllä, jonka mukaan pojan on suoritettava isänsä viimeinen voitelu, on merkityksensä.