Talous

Pesonen haluaa UPM:stä
alansa kiinnostavimman

TS/Antti H‰m‰l‰inen
TS/Antti H‰m‰l‰inen

JUHA KAIHLANEN

UPM:n uusi ykkösmies, diplomi-insinööri Jussi Pesonen, 43, haluaa nostaa yhtiönsä alan kiinnostavimmaksi yritykseksi maailmassa.

- Se tarkoittaa, että UPM on kiinnostavin niin asiakkaiden ja oman henkilöstön kuin sijoittajienkin näkökulmasta, Pesonen linjaa tavoitteensa.

Pesosen mielestä suuria muutoksia UPM:n strategiaan tai toimintaan on turha odottaa.

- Olen ollut kaksi vuotta mukana kehittämässä strategiaa ja organisaatiota tähän prosessimaiseen toimintamalliin ja se kehitys jatkuu edelleen.

Pesonen oli jo oululaisena teekkarina harjoittelemassa Yhtyneiden Paperitehtaiden Jämsänkosken tehtailla.

Vakituisena työntekijänä hän aloitti Yhtyneiden palveluksessa 1987. Metsäteollisuus tuli tutuksi Jussi Pesoselle jo nuorena, sillä hänen isänsä, teollisuusneuvos Jori Pesosen, työura kulki Yhtyneiden, Kajaani Oy:n ja Valmetin palveluksessa.

- Varmaan kotitaustan ansiosta paperiteollisuus on kiinnostanut minua pikkupojasta asti, Pesonen tunnustaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyneiden Paperitehtaiden ja sittemmin UPM-Kymmenen palveluksessa Pesonen ehti hankkia kokemusta Jämsänkosken, Kajaanin, Kaukaan ja Iso-Britanniassa Shottonin tehtailla.

Ennen UPM:n toimitusjohtajuutta hän toimi sanomalehtipaperiryhmän ja koko paperiteollisuuden johtajana.

Etäinen strategi vaihtuu tiimijohtajaksi

Juha Niemelän vaihtuminen Jussi Pesoseen sopii hyvin Yhtyneiden Paperitehtaiden perinteeseen kasvattaa johtajat omassa talossa.

Niemelää ja Pesosta läheltä seuranneet näkevät kuitenkin miesten johtamistyyleissä selviä eroja.

Niemelä kuuluu Suomen arvostetuimpiin yritysjohtajiin. Häntä kuvataan edestä johtavaksi upseerimaiseksi strategiksi.

Hänen tyyliinsä ei kuulu läheinen jutustelu alaisten kanssa, vaan mies on pysynyt aina hieman etäisenä ja tunteiltaan pidättyväisenä.

Pesosen ottaessa ohjat UPM:n kulttuurin arvellaan ottavan askeleen kohti tiimityöskentelyä. Pesosta pidetään avoimena ja empaattisena uuden polven johtajana.

Kun Niemelä aloitti UPM-Kymmenen johdossa, hänen ensimmäinen tehtävänsä oli rakentaa toimiva kokonaisuus kahdesta keskenään kilpailevasta yhtiöstä.

Yläpuolelleen Niemelä sai tueksi "vanhempainneuvoston", joka koostui kolmesta vuorineuvoksesta Repolan Tauno Matomäestä, Pohjolan Yrjö Niskasesta ja Kymmenen Casimir Ehrnroothista.

Pesosella tilanne on täysin toisenlainen.

Hänen allaan on huippukunnossa oleva valmiiksi hiottu organisaatio.

Pesoselta puuttuu vastaava vanhojen isäntien tuki, ja mies vastaa nyt yksin tekemisistään suoraan ulkopuolisista jäsenistä koostuvalle hallitukselle.