BBC:n pääjohtaja erosi arvostelun vuoksi
Britannian yleisradioyhtiön BBC:n pääjohtaja Greg Dyke ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään yhtiötä kohtaan lordi Huttonin selvityksessä osoitetun arvostelun jälkeen.
Lordi Hutton arvosteli keskiviikkona BBC:ta perättömien tietojen välittämisestä Irak-raportoinnissaan. Hutton suomi myös yhtiön johtoa valvonnan laiminlyönnistä.
- Toivon, että koko tämän episodin yli voidaan nyt vetää viiva. Asemani BBC:n pääjohtajana joutui eittämättä huonoon valoon Huttonin raportin BBC:tä kohtaan esittämän kritiikin johdosta, Dyke sanoi toimittajille torstaina.
- Minusta BBC on erittäin tärkeä organisaatio tälle maalle, ja tämä on ollut epämiellyttävää ja vaikeaa aikaa yhtiölle. Läpi koko tämän jutun tarkoitukseni BBC:n pääjohtajana on ollut puolustaa toimituksellista riippumattomuuttamme, hän jatkoi.
Dyken tilalle BBC:n vt. pääjohtajaksi nousi BBC:n vastaperustetun Global News Divisionin johtaja, 45-vuotias Mark Byford.
BBC:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Gavyn Davies erosi Hutton-jupakan vuoksi jo keskiviikkona.
Toi kaupallisuutta yleisradioon
Dyke, 56, tuli BBC:n palvelukseen varapääjohtajaksi vuonna 1999 tehtyään sitä ennen menestyksekkään uran yksityisellä puolella. Pääjohtaja hänestä tuli vuotta myöhemmin.
Dyken katsottiin tuoneen mukaan uuden ja raikkaan lähestymistavan valtiojohtoiseen yhtiöön, mutta konservatiivipiireissä häntä myös arvosteltiin BBC:n "tyhmistämisestä". Samoin hänen kaupallista taustaansa vieroksuttiin.
Dyken katsottiin rohkaisseen BBC:tä tekemään entistä kaupallisempia ohjelmia, jotka myös keräsivät kärkisijoja katsojatilastoissa. Valtionyhtiön rynnimistä kaupallisten ohjelmantekijöiden tontille ei jälkimmäisten leirissä katsottu hyvällä.
- Ne kriitikot, jotka sanovat, että meillä on liikaa rahaa, ovat samoja ihmisiä jotka sanovat että emme olleet riittävän tehokkaita. Molempia ei voi saada, Dyke muistutti.
Hutton tutkii myös vuodon
Lordi Hutton määräsi torstaina aloittamaan tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää kuka tai mitkä tahot vuosivat etukäteen lehdistölle hänen tutkimusryhmänsä tekemän raportin tulokset. Hutton selvitti raportissaan, oliko Britannian hallitus vääristellyt Irakista hankittuja tiedustelutietoja oikeuttaakseen sodan.
Brittilehti Sun vuoti julkisuuteen tutkimusraportin pääkohdat keskiviikkoaamuna useita tunteja ennen raportin virallista esittelemistä. Lehti julkisti selvityksestä otteita, jotka oppositiossa olevien konservatiivien mukaan olivat suosiollisia pääministeri Tony Blairille . Blair kiisti parlamentissa jyrkästi, että hän tai muut hallituksen jäsenet olisivat antaneet tietoja Sunille.
Sunin mukaan se on saanut raportin käsiinsä "luotettavasta lähteestä, jolla ei ollut taloudellisia tai poliittisia motiiveja".
Blair hyväksyi anteeksipyynnön
Britannian pääministeri Tony Blair hyväksyi torstaina BBC:n anteeksipyynnön Kelly-jupakan ja sen yhteydessä esitettyjen väärien syytösten takia.
BBC:n hallintoneuvoston vt. puheenjohtaja Richard Ryder sanoi pyytävänsä "varauksettomasti" anteeksi henkilöiltä, joiden mainetta yhtiön uutisoinnissa tehdyt virheet ovat tahranneet. Vain muutama minuutti tämän jälkeen Blair sanoi asian olevan loppuunkäsitelty ja vakuutti edelleen tukevansa BBC:n riippumatonta asemaa.
- En epäile, etteikö BBC jatkaisi, kuten sen pitäisi, hallituksen toimien tutkimista ja kyseenalaistamista kaikin sopivin tavoin, Blair muotoili.