Talous

Meriteollisuuden kilpailukyky vaatii kunnon kumppanuutta

ULLA MATTSSON

Aker Finnyardsin johdosta Masa-Yardsin toimitusjohtajaksi siirtyvä Yrjö Julin vetosi vahvasti torstaina Salossa meriteollisuuden toimintakulttuurin muutoksen puolesta. Julin uskoo Suomen pienen ja vahvan meriteollisuusklusterin halutessaan pystyvän luomaan verkostoja, jossa on todellista avoimuutta ja luottamusta yhteistyökumppanien kesken.

- Koska emme voi kilpailla Kiinan ja Etelä-Korean kanssa palkoissa, meidän täytyy hoitaa asiat kilpailijoitamme fiksummin, Julin korosti.

- Enää ei haluta kuristaa ja kusettaa yhteistyökumppaneita, tehdä heidän työtään tai katsoa ylhäältä alaspäin.

Julin vakuutti, etteivät telakat ole niin vanhakantaisia kuin usein luullaan.

- Esimerkiksi Rauman telakalla otetaan yhteistyökumppanit samaan pöytää jo tarjousvaiheessa. Heillä on pääsy myös tietojärjestelmiin.

- Kaikki on on avointa, mikä erikseen ei ole suljettua. Luottamuksella leikataan yhteistyökumppanien tarjouksista "tappeluvara", jolla he varautuisivat mahdollisiin ongelmiin.

Meriteollisuustoimialan teknologiaohjelman Meriken ensimmäinen teemaseminaari pidettiin Salossa torstaina, sen teemana oli verkottuminen.

Vuoteen 2007 jatkuvan ohjelman tavoitteena on valmistaa meriteollisuutta toimintalogiikan muutokseen. Painopisteinä ovat tuotteen ansaitsemiskyky ja elinkaarituki, kustannusten alentaminen sekä toimitusaikojen lyhentäminen. Ohjelmaan liittyvien, jo vireillä olevien hankkeiden yhteisarvo on 20 miljoonaa euroa.