Teleste pääsi takaisin kasvu-uralle
PEKKA HAKANEN
Turkulainen teknologiakonserni Teleste on löytänyt kovaa maata jalkojensa alle.
Yhtiön molemmat tukijalat eli verkkoratkaisujen ja -laitteiden myynti kaapelioperaattoreille sekä videovalvontaverkot ovat tukevasti kovalla maalla.
- Markkina on ollut haasteellinen, mutta me onnistuimme mielestäni viime vuonna hyvin kustannusleikkauksissa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Rinnevaara.
Erityisen tyytyväinen Rinnevaara oli kassavirran kääntymiseen reippaasti eli lähes 10 miljoona euroa plussalle. Toimitusjohtaja muistutti, että Telesten tase on karmean vuoden 2002 jäljiltä edelleen vahva. Yritysostot eivät ole poissa laskuista.
- Tavoitteenamme on, että meillä on tarvittaessa varaa strategisiin yritysostoihin, Rinnevaara sanoo.
Hyvä rahoitusasema mahdollistaa nopean reagoinnin. Yhtiö ei aio jakaa voittojaan osinkoina omistajille. Teleste hallitus esittää, että yhtiön osinko pidetään viime vuoden tasolla eli 8 sentissä osakkeelta.
- Pääfokus on kasvu. Me olemme kasvuyhtiö, emme osinkoyhtiö, Rinnevaara selvittää.
Telesten liikevaihto supistui vielä viime vuonna lähes viidenneksellä. Tilauksissa pudotus oli kuitenkin pienempi.
Yhtiön kannalta myönteistä oli, että viimeisellä neljänneksellä sekä myynti että liikevaihto olivat selvässä kasvussa.
Rinnevaara uskoo, että myynnin kasvaessa myös katteet paranevat. Hän oli tyytyväinen, että viime vuonna myynnin supistumisesta huolimatta tulos saatiin käännettyä voitolle.
Laajakaista leviää vauhdilla
Telesten suuremman yksikön laajakaistaverkkoihin keskittyneen Broadband Cable Networksin vetäjä Pekka Rissane n kertoo, että koteihin rakentavien laajakaistayhteyksien määrä kasvaa kaikkialla maailmassa.
Maittain tekniikat vaihtelevat. Suomessa laajakaista tulee kotiin puhelinverkon kautta, kun taas esimerkiksi Hollannissa ja Englannissa kaapelitelevisioverkot ovat haastanee dsl-verkot totiseen kilpaan. Telestellä on toimituksia molempiin verkkoihin.
Rissanen on tyytyväinen siihen, että operaattorit ovat pikku hiljaa saaneet taloutensa kuntoon. Kuntokuurilla olleet yritykset ovat jäädyttäneet investointinsa pohjalukemiin.
- Näillä investointitasoilla ei pitkään voida jatkaa, Rissanen uskoo.
Videovalvonta menee nettiin
Viidenneksen Telesten myynnistä tuovan videovalvontajärjestelmiä tuottavan Video Networksin näkymät ovat myös pääosin suotuisat. Terrorismin pelossa elävä maailma kaipaa lisää valvontakameroita ja ne pitää yhdistää internetin avulla valvomoihin.
Kameroita tarvitaan esimerkiksi lentokentillä, satamissa, rajoilla ja kauppakeskuksissa.
Toinen kasvualue on liikenne. Teleste toimittikin esimerkiksi valvontaverkon Turun moottoritien uudelle pätkälle eli välille Paimio-Muurla.
Maailmalla on kypsymässä monia suuria valvontakohteita, kuten Pariisin, Lontoon ja New Yorkin metrot.
Isot kohteet eivät ole Telestelle vieraita. Yhtiö on toimittanut valvontaosaamistaan muun muassa New Yorkiin kaksoistornien paikalle sijaitsevalla Ground Zerolle.
Valvontamarkkinoita rasittaa kuitenkin julkisen sektorin pahat alijäämät monissa maissa.
Iso osa valvonnasta on erilaisten viranomaisten hallinnassa. Rahanpuute onkin jäädyttänyt monia tilauksia.