Uutiset

Eläimiä myyntiin kasvattanut nainen
sakkoihin eläinsuojelurikoksesta

JARI RANTANEN

Eurassa eläimiä myyntiin kasvattanut 39-vuotias nainen tuomittiin sakkoihin ja ensi vuoden loppuun jatkuvaan eläintenpitokieltoon eläinsuojelurikoksesta. Nainen oli koonnut tilalleen eläinmäärän, jollaista yksi ihminen ei eläinlääkärin mukaan pystynyt hoitamaan.

Eläinlääkärin ja eläinsuojeluvalvojan tehdessä tarkastuksen naisen omistamalla kiinteistöllä sieltä löydettiin yli 200 eläintä, joista koiria oli 45. Koirien lisäksi tilalla oli mm. kissoja, vuohia, lampaita, sikoja, kanoja sekä muita lintuja, supeja, jyrsijöitä ja matelijoita.

Eläimillä ei ollut vettä tai se oli likaista. Eläimiä ei ollut puhdistettu ja niitä pidettiin likaisissa sekä lajille sopimattomissa oloissa. Useilla koirilla oli ihottumaa ja silmätulehduksia.

Nainen kiisti syyllistyneensä rikokseen ja sanoi päättäneensä lopettaa eläintenpidon jo heinäkuussa 2002. Sen ja silloisten perheongelmiensa vuoksi hän sanoi joutuneensa jättämään töitä tavallista enemmän harjoittelijan varaan. Kun omat voimat eivät enää riittäneet, ympäristön siivousta laiminlyötiin, ja ongelmat pahenivat veden loppuessa tilan kaivosta kesällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nainen oli oikeudessa sitä mieltä, että tilalla ollut eläinmäärä, yli 20 eläinlajia ja yli 200 eläintä, olisi pystytty hoitamaan ilman ongelmia, jos hän olisi ollut itse kunnossa. Toistuneiden uusintatarkastusten jälkeen tilan asiat saatiin kuntoon syksyn mittaan. Marraskuussa tilalla ei ollut enää juurikaan eläimiä, puutteet oli korjattu eikä huomautettavaa enää löytynyt.

Käräjäoikeus katsoi naisen pystyneen osoittamaan, että hän oli hoitanut asianmukaisesti näyttelykoiriaan ja niiden pentueita, mutta muiden eläinten hoito ja olosuhteet eivät olleet kunnossa. Uusintatarkastuksissa vielä syksyllä todetut hoidon laiminlyönnit eivät tukeneet naisen väitettä, että kyse olisi ollut ainoastaan aikapulasta vaadittujen korjausten tekemisessä.

Käräjäoikeus totesi naisen harjoittaneen eläintenpitoa ammattimaisesti. Koulutuksensa perusteella eläinten hoitoon pystyvä nainen oli oikeuden mukaan osoittanut välinpitämättömyyttä ja piittaamattomuutta eläinsuojelulain säännöksiä kohtaan ja rikkonut vakavasti eläinten kohteluun liittyviä velvollisuuksiaan.

Käräjäoikeus ymmärsi kuitenkin myös naisen henkilökohtaisia perheongelmia ja muita olosuhteita ja otti rangaistusta määrätessään huomioon sen, että eläimiltä ei puuttunut ruokaa eikä naisen väitettykään esimerkiksi pahoinpidelleen eläimiään. Siksi tuntuva sakkorangaistus oli käräjäoikeuden mukaan naiselle riittävä ojennus. 65 päiväsakosta tuli maksettavaa 390 euroa.

Ensi vuoden loppuun jatkuva eläintenpitokielto koskee kaikkia eläinlajeja. Syyttäjä oli vaatinut naiselle pysyvää eläintenpitokieltoa.