Uutiset

Lintuinfluenssa uhkaa
muuntuessaan
miljoonia ihmishenkiä

Lintuinfluenssan leviäminen Kiinaan vahvistui tiistaina. Samaan aikaan Thaimaassa toisen pikkupojan kerrottiin kuolleen tautiin, ja useat maat Aasiassa ja muualla kiristivät varotoimia mahdollista epidemiaa vastaan.

Lintuinfluenssa on nyt levinnyt kymmeneen Aasian maahan ja surmannut yhteensä kahdeksan ihmistä Vietnamissa ja Thaimaassa.

Viruksen nopea leviäminen sai Maailman terveysjärjestön WHO:n ja kaksi muuta kansainvälistä järjestöä pyytämään rahaa ja asiantuntijavoimia taisteluun tautia vastaan.

- Tämä on vakava, globaali uhka ihmisten terveydelle. Meidän on aloitettava tämä vaikea ja kallis työ nyt, vaati WHO:n pääjohtaja Lee Jong Wook.

WHO pelkää, että Kaakkois-Aasiassa tavattu lintuinfluenssaa aiheuttava virus yhdistyy toiseen aluetta lähestyvään influessavirukseen. Järjestön mukaan pandemia voisi vaatia miljoonia ihmishenkiä eri puolilla maailmaa.

Varoituksiin yhtyivät myös YK:n elintarvikejärjestö FAO ja Kansainvälinen eläintautijärjestö OIE.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiina vahvisti tautitapauksen

Kiinan hallitus vahvisti tiistaina, että lounaiskiinalaisen Guangxin maakunnan ankoissa on tavattu lintuinfluenssan ihmisiin tarttuvaa virusmuotoa H5N1. Uutistoimisto Xinhuan mukaan Guangxin maakunta rajoittuu Vietnamin rajaan.

Xinhuan mukaan asiantuntijat epäilevät, että tautia saattaa olla myös Keski-Kiinassa sijaitsevan Hubein maakunnan kanoissa ja eteläisen Hunanin maakunnan ankoissa.

Taudin leviäminen Kiinaan herätti heti huolta WHO:n asiantuntijoissa.

Myös Laos vahvisti tiistaina, että lintuinfluenssa on levinnyt maahan. Asia varmistui, kun Vietnamiin tutkittavaksi lähetettyjen testien tulokset valmistuivat. Laosissa tauti ei viranomaisten mukaan ole ainakaan vielä levinnyt linnuista ihmisiin.

Useat maat ovat ryhtyneet varotoimiin taudin leviämisen estämiseksi. Japani, joka jo aiemmin lopetti kanojen tuonnin Thaimaasta, teki tiistaina saman päätöksen kiinalaisten kanojen suhteen. Lisäksi sekä Japani että Singapore kielsivät kaikkien lintujen - papukaijoista strutseihin - tuonnin maista, joissa tautia on tavattu.

Australia kiristi valvontaa merellä ja rajoitti ihmisten pääsyä siipikarjatiloille. Valvontaa tiukennettiin myös lentokentillä, jossa huumekoirat nuuskivat epäilyttäviä elintarvikkeita.

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra sanoi tiistaina toivovansa, että kansainvälinen luottamus maan viranomaisiin saadaan palautettua. Maan hallitus on myöntänyt vaienneensa lintuinfluenssaa koskevista epäilyistään useita viikkoja.

EU vaatii riippumatonta vahvistusta toimista, joihin Thaimaa on ryhtynyt tautia vastaan ennen kuin siipikarjan tuontikiellon purkamista harkitaan.

Suomessa ei lintuinfluenssaa

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuskeskus (Eela) vahvisti tiistaina, ettei lintuinfluenssaa ole todettu suomalaisessa siipikarjassa. Laitoksessa tutkituista noin 1 600:sta siipikarjanäytteestä ei löytynyt influenssaviruksen vasta-aineita eikä -virusta vuosina 2002-2003, jolloin taudin esiintymistä tutkittiin.