Uutiset

Pietari juhli piirityksen 60-vuotispäivää

LK/REUTERS<br />Kunniavartiot juhlistivat piirityksen muistopäiviä Pietarissa.
LK/REUTERS
Kunniavartiot juhlistivat piirityksen muistopäiviä Pietarissa.

EIJA LOUENIVA

Pietari on juhlinut näkyvästi Leningradin piirityksen päättymisen 60-vuotisjuhlaa. Tiistaina presidentti Vladimir Putin oli suuren muistojuhlan kunniavieras. Hän vieraili veteraanien luona Kirovin piirissä Pietarin ulkopuolella paikalla, jossa oli kovat taistelut. Sen jälkeen Putin laski seppeleen Piskarevin hautausmaalle, jonne on haudattu lähes puoli miljoona Leningradin piirityksen aikana kuollutta kansalaista. Illalla presidentti Putin osallistui Oktjabrskaja-hallissa pidettyyn juhlakonserttiin.

Vuoden 1941 syksyllä alkaneen Leningradin piirityksen 900 päivän aikana menehtyi noin kaksi miljoona ihmistä, joiden muistoksi Piskarevin hautausmaa on tehty. Kaupungin asukkaita kuoli nälän ja pakkasen vuoksi. Monet kuolivat myös sairauksiin.

Pietarissa "fasistien piirityksestä" vapautumista on juhlittu eri tavoin jo parin viikon ajan. Piirityksen veteraaneille on myönnetty mitaleita, ja heille on annettu lisäavustus. Kaupunki on rakentanut myös uusia asuntoja veteraaneille.

Maanantaina muiden sankarikaupunkien edustajat saapuivat Pietariin, ja juhlakulkue panssariajoneuvoineen eteni Moskovan asemalta Palatsiaukiolle. Sankat ihmisjoukot täyttivät pääkadun Nevski Prospektin varret seuraten kulkuetta. Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko sanoi puheessaan, ettei muistojuhla ole vain kaupungin vaan koko maan juhla.

Piskarevin hautausmaalle tultuaan Putin kätteli paikalla olleen parinkymmenen veteraanin joukon ja pyysi veteraaneja kanssaan laskemaan muistoseppelettä suurikokoisen Äiti Venäjä -patsaan juurelle. Veteraanit laskivat sen jälkeen omat pienet kukkalaitteensa muistomerkille ja keskustelivat tovin presidentin kanssa.