Tehtaan lopettaminen ei ole hallituksen asia
PEKKA HAKANEN
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ei halua ottaa kantaa Wärtsilän päätökseen lopettaa Turun moottoritehdas. Vanhasen mielestä tapausta pitää kuitenkin selvittää tarkasti. Vaikka kyseessä on yksittäistapaus, on se silti yksi lenkki globalisaation ketjussa, joka vie työpaikkoja vanhoista teollisuusmaista Kiinan ja Intian kaltaisiin nouseviin kehitysmaihin.
- Meillä on ja pitää olla mahdollisuus jatkaa teollista tuotantoa. Kiinan ja Intian kaltaiset maat vievät yhä enemmän tavaratuotantoa. Uusi ilmiö on, että myös osaamista vaativat työpaikat siirtyvät, Vanhanen pohti vakavana.
Valtioneuvosto on asettanut työryhmän pohtimaan Suomen tulevaisuutta globaalissa maailmantaloudessa. Vanhasen mukaan muutokseen ei kuitenkaan ole helppoja ja yksinkertaisia lääkkeitä. Realismia on myöntää, että Wärtsilän tapaisia tapauksia tapahtuu nyt ja varmasti jatkossakin.
Itse globalisaatioon Suomi ei voi vaikuttaa. Kun Kiinan talous kasvaa 9 prosentin vuosivauhtia, tapahtuu se Suomesta piittaamatta. Suomalaiset voivat omilla toimillaan pienentää globalisaation haittavaikutuksia. Korkea osaaminen ja oma kädentaito pitäisi pystyä yhdistämään Suomessa.
- Perusstrategiana on jatkossakin osaaminen. Alueellisella tasolla pitää keskittyä muutamaan osaamisalueeseen. Tästä bioalat Turussa ovat hyvä esimerkki, Vanhanen sanoi.
Vanhanen korosti, että hän tai hallitus eivät voi ottaa kantaa yritysten sisäisiin asioihin, kuten esimerkiksi tehtaan lopettamiseen. Valtion intressissä on kuitenkin huolehtia, että yrityselämän toimintaedellytykset ovat kunnossa.
Suomalaiset yritykset ovat jo sopeutuneet globalisaatioon. Itse asiassa Nokian menestystarina ei olisi ollut mahdollista ilman globalisaatiota. Nyt on muun yhteiskunnan aika sopeutua.
Vanhanen ei pelkää, että maailmalla menestyneet yritykset hylkäisivät Suomen. Hän uskoo, että yhteisvastuullisuutta löytyy myös yrityksistä.
- Meillä kaikilla on yhteinen huoli, joka vahvistaa yhteistyötä. Me suomalaiset olemme samalla puolella pöytää, Vanhanen sanoi.
Pro Moottorille vain sympatiaa
- Ne ovat linjassa hallituksen alueellistamishankkeiden kanssa. Päätökset näistä asioista tehdään niiden oman aikataulun pohjalta, Vanhanen totesi.
Samanlaisen viestin saivat myös tehtaan puolesta perustetun Pro Moottorin puuhamiehet.
- Aika moni adressi päättyy pääministerin pöydälle. Pääministerinä en allekirjoita adresseja, sillä en halua vedota itseeni, Vanhanen perusteli päätöstään.
Tehtaalta irtisanottaville työntekijöille Vanhanen lupasi tukipaketteja. Näistä vastuun kantavat työvoimaviranomaiset ja TE-keskus.
Vanhasen käsityksen mukaan Turun moottoritehtaan lopettamisen syynä ei ole suomalainen palkkataso.
Tehtaan lopettaminen on huono uutinen hallituksen tavoitteella luoda satatuhatta uutta työpaikkaa hallituskauden aikana.
- Tällaiset uutiset eivät edistä tavoitteen saavuttamista, Vanhanen totesi lakonisesti.
Irtisanomissuojalla on myös haittoja
Vanhanen ei usko, että Wärtsilän tehtaan lopettaminen heijastuisi tulopoliittisiin neuvotteluihin.
- Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on menetetty kolmasosa teollisista työpaikoista. Wärtsilä on yksittäinen tapaus ja se tuskin vaikuttaa tupoon, Vanhanen sanoi.