Uutiset

Turmat kotona johtavat kuolemaan
useammin kuin liikenneonnettomuudet

PANU SUURONEN

Noin 200 000 ihmistä joutuu vuosittain kotitapaturmaan. Heistä 700 kuolee.

Pelkästään kaatumiseen kotona menehdytään useammin kuin maaliikenteessä. Kaatumisesta johtuneita kuolemia oli kaksi vuotta sitten 495, kun maaliikenteessä kuolemantapauksia sattui 449. Kaatumalla kuolemisen määrä selittyy osittain väestön ikääntymisellä, sillä kaatuminen on vanhukselle hengenvaarallinen.

- Yleensä kotona kaatuu vanhus, jonka liikuntakyky on rajoittunut. Kun ei ole rollaattoria, joudutaan ottamaan tukea seinästä ja kaadutaan, Turun palolaitoksen sairaankuljetuspäällikkö Markku Rajamäki sanoo.

Kurjenmäen kotisairaanhoidossa työskentelevälle terveydenhoitaja Anja Strandbergille luvut kaatuneista eivät tule yllätyksenä.

- Vanhuksilla on huimausta ja he ovat kömpelöitä. Riskialttein kaatuja on liki 90-vuotias laiha rouva, jolla on huimausta, Strandberg kertoo.

Kaatumisia ja luunmurtumia on pyritty estämään Kurjenmäen kotisairaanhoidossa muun muassa kaatumista pehmentävillä turvahousuilla ja luustoa vahvistavalla kalkkilääkityksellä. Kalkkikuuri on lähes kaikilla kotisairaanhoidon asiakkailla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ei liukkaita lattioita tai turhia kynnyksiä, asialliset kengät, lisää valaistusta, apuvälineitä, keppi, rollaattori ja turhat huonekalut pois tieltä, Strandberg luettelee tapoja välttää kaatuminen.

Alkoholi osasyynä kuolemissa

- Pahin taustalla oleva tekijä keski-ikäisen väestön kuolemaan johtaneissa kotitapaturmissa on alkoholin käyttö, oli kyseessä kaatuminen, tukehtuminen tai hypotermia, lääninoikeuslääkäri Antti Jääskeläinen sanoo.

Alkoholin liikakäytön seurauksena refleksit eivät toimi ja kotitapaturman riski on moninkertainen. Humalassa ihmiset kaatuvat helpommin tai sammuvat lumihankeen tai saunaan. Ihminen sietää kylmyyttä kolmin- tai nelinkertaisen määrän kuumuuden sietoon verrattuna.

Tukehtumiskuolemat johtuvat Jääskeläisen mukaan kahdesta syystä: keski-ikäisten alkoholin liikakäytöstä ja vanhusten keskushermoston rappeutumisesta. Molemmat johtavat tukehtumisriskiin, sillä refleksit eivät toimi tarpeeksi hyvin.

Kotitapaturmat yleistyneet

Asunnossa tai sen pihalla sattuneiden tapaturmien määrä on kasvanut nopeasti 1980-luvulta lähtien. Tuolloin kotitapaturmaan joutui 15-74-vuotiaita suomalaisia noin 140 000. Viime vuosiin mennessä luku on kasvanut 60 000:lla. 1990-luvun lopussa kotitapaturmaan joutui 205 000 henkeä vuodessa.

- Myös uudentyyppiset liikuntaharrastukset lisäävät tapaturmia, Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton tiedotuspäällikkö Joona Vuorenpää kertoo.

Tapaturmaan joutuvien riskiryhmään kuuluvat ikääntyneitten naisten ohella nuoret miehet. Tapaturmissa miehet kuolevat 15 vuotta nuorempina kuin naiset.

Omatekoiset tikkaat vaarallisimmat

Sairaankuljetuspäällikkö Rajamäen mukaan yleensä horjahdetaan omatekoisilta tikapuilta. Tavallisimmin sen seurauksena on murtunut käsi tai jalka. Tapaturmaa edeltää useimmiten maalaus tai katonkorjauspuuhat.

Haastattelututkimuksen perusteella tapaturmat jakautuvat selkeästi: naisten tapaturmat liittyvät ruuan valmistamiseen ja miesten tapaturmat sattuvat korjaustöissä ulkona tai sisällä.

- Miesten pahimmat vammat liittyvät rakentamiseen ja koneiden kuten moottorisahan käyttöön, Rajamäki kertoo.

Miesten vammat ovat vakavampia kuin naisten, mikä selittyy käytettävillä työvälineillä. Ruuanlaitossa lipsahtanut veitsi tai päälle kaatunut kuuma vesi ei välttämättä edellytä ambulanssin kutsumista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy