Hyssälän mukaan ravintoloiden
jatkoaikaluvissa on epäkohtia
TANELI TOPELIUS
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk) mukaan oikeudenmukaisuus ei ole aina toteutunut ravintoloiden jatkoaikalupien kohdalla. Kaikki ravintolat saavat halutessaan pitää oviaan auki kello kahteen, mutta aukioloaikaa voidaan pidentää erityisestä hakemuksesta.
- Jatkoaikalupa edellyttää, että ravintola tarjoaa korkeatasoista ohjelmaa. Joissakin tapauksissa se on kuitenkin käytännössä tarkoittanut yksinäistä karaokelaitetta ravintolan nurkassa tai tanssivia naisia, Hyssälä tietää.
Yöllä kolmeen asti avoinna olevia ravintoloita on Suomessa 900. Neljään saakka ovensa pitää auki 500 ravintolaa. Hyssälän mukaan tilanne on ollut se, että liki kaikki jatkoaikahakemukset on viime vuosina hyväksytty.
"Juominen siirtyisi koteihin ja kaduille"
Ravintola-alan mielestä ravintoloiden aukioloaikojen mahdollinen supistaminen siirtäisi alkoholinkulutusta pois ravintoloista ja lisäisi alkoholin käytöstä aiheutuvia ongelmia. Suomen hotelli- ja ravintolaliiton mukaan toimialan työllisyys supistuu 800-1 000 henkilötyövuotta, jos ravintolat menettävät viimeisen aukiolotunnin myynnin.
- Aukioloaikojen supistaminen ei vähennä kokonaiskulutusta tai aiheutuvia haittoja. Sen sijaan juominen siirtyisi enemmän koteihin ja kaduille, asiamies Juhani Hopsu Suomen hotelli- ja ravintolaliitosta väittää.
Hopsun mukaan ravintoloiden myynnin lyhentäminen heikentäisi erityisesti taajamien, pikkukaupunkien ja maaseudun iltaravintoloiden toimintaa.
- Näiden ravintoloiden ruokapuolen kannattavuus perustuu monesti siihen, että myynnistä 80 prosenttia voi kertyä perjantai- ja lauantai-iltojen anniskelusta.
Hyssälä ei niele Hopsun väitettä aukioloaikojen erityisistä vaikutuksista maaseudun ravintolayrittäjiin.
- Eiköhän perjantain ja lauantain myynti ole kaikkialla merkittävä osa myynnistä, Varsinais-Suomen hotelli- ja ravintolayrittäjien kokouksessa Naantalissa maanantaina vieraillut Hyssälä toteaa.
Muusikot haluaisivat esiintyä aikaisemmin
Myöhäisanniskelun lyhentämiseen Hyssälä ei vielä halua ottaa kantaa, koska asia on yhä toimikunnan valmisteltavana. Hän tuntee ravintola-alan mielipiteen.
- Toisaalta Palvelualojen ammattiliitto kannattaa ravintoloiden jatkoaikojen supistamista muun muassa järjestyshäiriöiden vähentämiseksi. Myös muusikot ovat esittäneet, että haluaisivat esiintyä ravintoloissa aikaisemmin illalla, Hyssälä vertaa.
Vuodenvaihteessa voimaan tullut asetus omaan käyttöön tarkoitetun alkoholin vapaasta EU-tuonnista ja alkoholiveron aleneminen maaliskuussa tuovat ravintoloille lisää haasteita, mutta Hyssälä ei usko, että ne voisivat sinänsä uhata ravintoloiden asemaa.
- Ravintolat eivät ole häviämässä. Ihmiset menevät ravintoloihin hakeakseen positiivisia kokemuksia ja niin on varmasti jatkossakin.