Tutkijoiden painoarvo liian vähäistä rauhantyössä
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta sanoo suhtautuvansa Tukholman kansanmurhia käsittelevään konferenssiin varsin epäilevästi.
- Järjestäjät toivoivat kokoukseen hallitusten edustajina poliitikkojen, virkamiesten ja diplomaattien ohella myös tutkijoita, mutta vain harvat maat ovat tätä toivomusta toteuttaneet, Ranta arvioi TS:lle kokouspaikalla maanantaina.
Rannan mukaan Suomi on yksi niistä harvoista maista, joka on valtuuttanut ryhmäänsä myös tutkijoita.
- Pelkään, että suuri poliitikkojen, virkamiesten ja diplomaattien joukko taas vain toistaa vain vanhaa jo kuulemaamme, Ranta sanoi.
Hän toivoisi, että kokouksessa löytyisi aitoa vuoropuhelua, tieteellistä kyseenalaistamista ja ratkaisujen etsintää.
- Olen hieman epäileväinen tämän kokouksen tuloksista, valitettavasti, Ranta sanoi.
Suomi teki jo viime vuonna periaatepäätöksen joukkohautojen arviointiryhmän lähettämisestä Irakiin. Ranta on valittu yhteensä viisihenkisen suomalaisen asiantuntijaryhmän johtajaksi. Ryhmä lähtee Irakiin maaliskuussa ja tutkii 10-20 joukkohautapaikkaa.
- Ryhmän lähettämisestä vallitsee nyt yksimielisyys. Irakissa etsimme vastausta siihen, minkä kokoisia paikalliset joukkohaudat ovat ja paljonko niissä on vainajia.
Ranta on esittänyt toivomuksenaan, että työrupeama Irakissa kestäisi korkeintaan kuusi viikkoa.
Kosovon työkenttään verrattuna Irak-operaatio on Rannan mielestä "hyvin erilainen, monestakin syystä".
- Kosovossa työ oli konkreettista ruohonjuuritason kaivua mudassa, kun väkivallan kierre ennen Nato-pommituksia oli yhä kasvamassa. Irakissa kyse on enemmänkin arkeologiasta ja arvioinnista.