Uutiset

Sasi arvioi kaatohankkeen johtuvan puheenjohtajan epävarmasta asemasta

ALBERTO CLARAMUNT

Kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan Kimmo Sasin mielestä ryhmäpuheenjohtaja Ben Zyskowiczin kaatohankkeen syynä on puolueen epävakaa johtajatilanne.

- Kysymys on puheenjohtajan epävarmasta asemasta. On pyritty hakemaan uusia asetelmia, joilla muokattaisiin uudelleen puheenjohtajakysymystä. Kentällä on suurta rauhattomuutta, Sasi sanoo.

Sasi ei sano suoraan, mutta hänen lausuntonsa vahvistaa arvioita, joiden mukaan Itälän tukijoukot houkuttelivat kansananedustaja Jari Koskisen Zyskowiczin haastajaksi varmistaakseen Itälän valinnan puolueen puheenjohtajaksi.

Koskinen on ilmoittanut, ettei haasta Itälää, jos ryhmä valitsee hänet ensi maanantaina puheenjohtajaksi.

Zyskowiczin hyvä ystävä Sasi pitää kokoomuksen kannalta kohtalokkaana, jos Zyskowicz syrjäytetään ryhmän johdosta.

- Kokoomuksella on kyvyistä pulaa. Ben on puolueen kyvykkäin poliitikko. Kokoomuksen aloitteellisuus ja näkyvyys politiikassa vähenee, jos hän joutuu syrjään, Sasi perustelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arvioiden mukaan pelitilanne Koskisen ja Zyskowiczin välillä on tiukka. Koskisen ehdokkuus ilmeisesti vuoti liian aikaisin julkisuuteen. Tämä puolestaan antaa Zyskowiczin joukoille aikaa vaikuttaa kannastaan epävarmoihin, joita on vielä toistakymmentä.

- Paras ratkaisu olisi kompromissi, jossa Zyskowicz jatkaa ja puolueeseen palaa työrauha, Sasi ehdottaa ratkaisuksi.

Hiljaiset miehet ajavat Koskista

Puheenjohtaja Itälä ei ole ottanut kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta, mutta hänen on arvioitu antaneen hyväksyntä Zyskowiczin syrjäyttämiselle.

Itälä ja Zyskowicz tapaavat loppuviikosta ja keskustelevat ryhmää kuumentavasta tilanteesta. Itälä kehuu ainakin julkisesti ryhmää 11 vuotta johtanutta Zyskowiczia.

- Ben on ollut erinomainen. Kunpa muutkin tekisivät yhtä paljon töitä puolueen eteen, Itälä sanoo.

Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan mitenkään dramaattista, jos ryhmän johtotehtävistä äänestetään.

Koskinen on saanut tukea ehdokkuudelleen paitsi Itälän leiristä, myös niin sanottujen hiljaisten miesten ryhmästä. Se on jo muutaman vuoden ajan pohjustanut Zyskowiczin syrjäyttämistä.

Lähinnä keski-ikäisistä miehistä koostuvan joukon näkyvin saavutus on ollut Kalervo Kummolan nostaminen ryhmän varapuheenjohtajaksi. Kummola putosi eduskunnasta viime vaaleissa.

Hiljaisten miesten koollekutsuja on kansanedustaja Timo Seppälä Hollolasta. Hänen mukaansa kokoomus tarvitsee nyt äänestyksiä avainpaikoista, koska puolueen linja on ollut hakusessa ja kannatus alhaalla.

- Tavoitteena on ollut saada kilpailukykyinen vastaehdokas Zyskowiczille. Taputtamalla tehdyt valinnat ovat yleensä huonoja, Seppälä perustelee.

Paitsi ryhmän puheenjohtajan paikasta, Seppälä toivoo äänestystä myös puolueen puheenjohtajan paikasta. Hän kertoo kannustaneensa Koskista haastamaan myös puheenjohtaja Itälän.

Nyt kun Koskinen mitä ilmeisimmin ei haastakaan Itälää, Seppälä toivoo tarjolle muita ehdokkaita, joista parhaan puoluekokous valitsee.