Epidemian laajeneminen köyhiin maihin huolettaa
Itäisessä Aasiassa kasvaa pelko siitä, että lintuinfluenssasta tulee laajamittainen kulkutauti. Sairaus leviää edelleen ja herättää pelkoa siitä, että yhä useampi ihminen saa tartunnan tappavasta H5N1-viruksesta.
Tilannetta ei yhtään helpota se, että kansalaisten luottamus vallanpitäjien sanoihin on saanut kolauksen. Thaimaan hallitus joutui ensin myöntämään, että se oli pitkään salannut suurien kanamäärien kuolemisen lintuinfluenssaan. Nyt on paljastunut, että Indonesian hallitus on menetellyt samoin.
- Emme halunneet aiheuttaa paniikkia, selittää Hari Priyono Indonesian maatalousministeriöstä.
Hongkongilaiset tutkijat painottavat, että sairaus on syytä ottaa vakavasti. Kaikenlainen salamyhkäisyys vaikeuttaa taudin torjumista, varoittaa maailman johtaviin lintuvirusasiantuntijoihin kuuluva Robert Webster.
- Jos tavallista influenssavirusta kantava ihminen saa H5N1-virustartunnan, voi syntyä mutaatio. Jos tämä uusi virustyyppi alkaa siirtyä ihmiseltä toiselle, edessä on todennäköisesti laajamittainen ja tappava kulkutauti, Webster arvioi.
Myös Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa tilanteen vakavuudesta. Vaarana on, että pelätty virus leviää Burman ja Laosin kaltaisiin rutiköyhiin maihin. Kambodzhassa tautia on jo tavattu, ja Laosissa sen esiintymistä epäillään.
- Näissä maissa terveydenhuolto on vieläkin kehittymättömämpi kuin esimerkiksi Vietnamissa ja Indonesiassa. Maaseudulla vain pienellä osalla ihmisistä on mahdollisuus saada lääkärinhoitoa, joten lintuinfluenssan puhkeaminen maanviljelijöiden keskuudessa voisi olla tuhoisaa, sanoo WHO:n edustaja Peter Cordingley.
Mikrobiologi Guan Yi sanoo, että H5N1 on huomattavasti vaarallisempi kuin virus, joka aiheutti ns. hongkongilaisen influenssan vuonna 1968. Ainakin 700 000 ihmistä kuoli, kun tauti levisi maanosasta toiseen.
Monta epidemiaa
Guan on tutkinut H5N1-virusta hongkongilaisessa yliopistossa aina vuodesta 1997, jolloin 18 Hongkongin asukasta sairastui tautiin ja kuusi menehtyi siihen. Viranomaiset päättivät tuolloin tappaa kaikki Hongkongin kanat, ankat ja hanhet estääkseen taudin leviämisen muualle.
Sen jälkeen Hongkongissa on ollut jo kolme lintuinfluenssaepidemiaa. Tauti ei kuitenkaan siirtynyt ihmisiin, mutta jokaisen epidemian aikana tapettiin suuria määriä kanoja ja muuta siipikarjaa.
Lintuinfluenssa ei ole Suomessa toistaiseksi johtanut lisätoimiin sen jälkeen kun EU:ssa perjantaina päädyttiin thaimaalaisen siipikarjan lihan tuonnin keskeyttämiseen.
Maa- ja metsätalousministeriössä käytiin tilannetta läpi jälleen maanantaina. Apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen kertoi, ettei keskustelussa nähty tarvetta ryhtyä vetämään markkinoilta Thaimaasta jo tuotuja lihatuotteita.