Uutiset

Kovenevasta talvesta kiusaa maailmalla

Lumimyrskyt ja poikkeuksellisen kovat pakkaset ovat vaikeuttaneet ihmisten elämää eri puolilla maailmaa. Hongkongissa kiinalaisen uudenvuoden ensimmäisiä päiviä on vietetty kylmimmissä oloissa sataan vuoteen. Yhdysvaltain koillisosissa lumituiskut ovat haitanneet liikennettä ja sulkeneet lähes kaikki opinahjot. Euroopassa Ranskassa ja Britanniassa ryhdyttiin maanantaina varotoimenpiteisiin, kun ilmatieteilijät varoittivat sankasta lumentulosta.

Tavallisesti Hongkongissa vietetään uudenvuoden juhlaa kuuman ja kostean sään vallitessa. Nyt kaupunkilaiset ovat saaneet värjötellä päiväkausia kahdeksan asteen lämpötilassa, ja maaseudulla lämpöasteita on ollut vielä vähemmän. Näin kylmää Hongkongissa ei ole ollut sataan vuoteen, ja kaupungin ilmatieteen laitos onkin kehottanut varsinkin vanhuksia pukeutumaan lämpimästi.

Kaupungin sairaalat ovat täyttyneet potilaista, jotka kärsivät vilustumisesta, flunssasta ja kylmettymisestä. Koska Hongkongin asunnoissa ei normaalisti ole keskuslämmitystä, lämpötilan laskeminen nollan tuntumaan saa myös asunnot kylmiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa kouluja suljettu

Yhdysvaltain koillisosissa lumimyrskyt ovat tukkineet tiet, myöhästyttäneet lentoja ja sulkeneet lähes kaikki koulut. Puhurit ovat tuoneet mukanaan lunta, räntää ja jäätävää sadetta Kansasista aina Etelä-Carolinaan saakka. Autoilijat eivät olleet varautuneet vaikeisiin sääoloihin: pelkästään Pohjois-Carolinassa sattui yli 2 000 liikenneonnettomuutta muutaman tunnin kuluessa sunnuntaina, kertoi New York Times -lehti verkkosivuillaan.

Monia pääteitä on jouduttu sulkemaan ja kaikki mahdollinen aurauskalusto on otettu käyttöön useissa osavaltioissa. Marylandissa parisentuhatta auraus- ja suolausautoa oli lähdössä avaamaan lumen tukkimia teitä.

Pääkaupungissa Washingtonissa lumentulo alkoi sunnuntaina, ja jo samana päivänä kouluviranomaiset alkoivat ilmoittaa koulujen sulkemisista.

Pohjois-Carolinassa kuvernööri Mike Easley on joutunut julistamaan osavaltioon poikkeustilan, kun lumimyrskyjä seurasivat viikonvaihteessa jäätävät sateet.

Ranska ja Britannia vuorossa

Ranskassa ja Britanniassa varauduttiin maanantaina kehnoihin sääoloihin, kun ilmatieteilijät ennustivat sankkaa lumentuloa. Ranskassa poliisi sulki Clermont-Ferrandin ja Saint-Etiennen välisen moottoritien raskaalta liikenteeltä jo ennen pyryn alkamista.

Britanniassa lunta on toistaiseksi tullut vasta Skotlannissa, mutta viestimet varoittelivat maanantaina keskiviikoksi ja torstaiksi ennustetuista pyrysäistä. Valtakunnallinen tiepalvelu on täydessä valmiudessa estääkseen viimevuotisen kaltaisen kaaoksen teillä.

Lumimyrskyt riepottelivat jo viime viikolla Balkania ja Välimeren pohjukan maita. Turkissa ainakin 12 ihmistä kuoli kylmään, ja Romaniassa kuolonuhreja oli kuusi. Torstaina alkanut talvinen sää sai aikaan liikennekaaoksia myös Kreikassa, Bulgariassa ja Italiassa. Myrskyt ulottuivat Egyptiin, Israeliin, Jordaniaan ja Libanoniin asti.