Uutiset

Internet ja puhelin kesätyötä etsivän parhaimmat kaverit

TS/Roni Lehti<br />Psykologiaa opiskelevat Hanni Kiiski (vas.), Laura Pönkänen ja Marja Luokkakallio suunnittelevat lähtevänsä kesätöihin ruotsalaiseen sairaalaan Nordjobb-vaihdon kautta.
TS/Roni Lehti
Psykologiaa opiskelevat Hanni Kiiski (vas.), Laura Pönkänen ja Marja Luokkakallio suunnittelevat lähtevänsä kesätöihin ruotsalaiseen sairaalaan Nordjobb-vaihdon kautta.

KATI MUNKKI

Yritysten kotisivuilla vierailu ja nettihakemusten ahkera täyttäminen siinä missä suora puhelinsoitto työpaikkaankin ovat JobExpresson rekrytointikonsultti Kaisa Larun mukaan parhaita keinoja löytää leipäpuu kesän ajaksi.

JobCafén yhteydessä toimiva työvoimatoimiston JobExpresso-palvelu välittää lyhytkestoisia työpaikkoja kuten kesätyöpestejä. Tällä hetkellä muun muassa Kvaerner Masa Yards hakee toimiston kautta viittäkymmentä ja Orion-yhtymä lähes kolmeakymmentä kesätyöntekijää eri osastoilleen.

Liedon Säästöpankki puolestaan kaipaa kahtatoista toimistotyöntekijää, ja Naantalin Muumimaailma työllistää tulevana suvena reippaasti yli kaksisataa nuorta.

Helmikuun kymmenes päivä JobCaféssa järjestetään lisäksi kesätyömessut, jolloin paikalla on useampi työnantaja rekrytoimassa nuoria töihin. Kevään 2002 aikana Varsinais-Suomen työvoimatoimistoihin ilmoitettiin kaikkiaan 4 091 kesätyöpaikkaa, joista suurin osa tuli hakuun tammi-helmikuun aikana. Perinteisesti suuria työllistäjiä ovat olleet teollisuus ja palveluala.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Hirveästi ei kesätyöpaikkoja ole vielä tarjolla. Monet yritykset heräävät vasta maalis-huhtikuussa hakemaan kesätyöntekijöitä. Työnetsijöitä meillä käy päivittäin, muttei heitäkään ruuhkaksi asti.

- Osa paikoista ei silti tule työvoimatoimiston kautta hakuun, joten oma aktiivisuus on tärkeää, Laru muistuttaa.

Kaupungin paikat arvotaan

Turun kaupunki tarjoaa noin kolmesataa kesätyöpaikkaa 16-18-vuotiaille koululaisille. Nuorisoasiainkeskuksen päällikön Ilkka Mäkysen mukaan paikat tulevat hakuun helmikuun puolivälissä ja ne sijoittuvat pääosin sosiaali- ja terveystoimeen, mutta joitakin paikkoja on myös liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimen tehtävissä. Valinnat suoritetaan totuttuun tapaan arpomalla.

- Muut kaupungin kesätyöpaikat menevät virastojen henkilöstörekrytoinnin kautta. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niitä ei kyllä kauheasti ole, Mäkynen kertoo.

Pihatöistä pitävien kannattaa puolestaan vierailla Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän verkkosivuilla. Seurakuntayhtymän hautaustoimi palkkaa nimittäin kesäkaudeksi 130 jo 18 vuotta täyttänyttä työntekijää, joiden vastuulla on muun muassa hautausmaiden kevätsiivoukseen ja istutustöihin osallistuminen.

Vähän nuoremmille viherpeukaloille löytyy töitä myös TS-Yhtymästä.

- Puutarhatyöntekijät ja kesätoimittajat ovat kaksi isointa kesätyöntekijäryhmää. Nuorimmat ovat 15-17-vuotiaita, ja heille on tarjolla yleensä kuukauden mittaisia pestejä. Näin annetaan samalla useammalle mahdollisuus päästä kesätöihin.

- Lisäksi tarvitsemme myös lähettejä, konttoristeja ja tekniikan harjoittelijoita, kertoo TS-Yhtymän henkilöstöpäällikkö Kari Sivonen .

Mansikanpoimijat valittu jo

Kun osa yrityksistä vasta aloittelee työntekijöiden hakemista, on osa jo poiminut kesätyöläiset palkkalistoilleen kuten sauvolainen Järvenkylän mansikkafarmi.

Kesätyöpaikkoja ei usein juurikaan tarvitse mainostaa: Kari Sivosen mukaan TS-Yhtymään satelee hakemuksia pitkälti toistatuhatta, kun avoimia paikkoja on tarjolla noin 250.

Tilanne on tuttu myös esimerkiksi HK:n ruokatalossa: opiskelijat tietävät keskustan tuntumassa toimivan yrityksen ja puskaradio pistää työnhakijat liikkeelle jo hyvissä ajoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähemmäs tuhannen hakemuksen joukosta valitaan jälleen maalis-huhtikuun aikana parisataa kausityöläistä.

- Kesätyöntekijät sijoittuvat pääsääntöisesti tuotantotehtäviin linjalle makkaraa tekemään. Meille hakijoita houkuttelee varmasti kilpailukykyinen palkka ja mahdollisuus aloittaa työt jo huhtikuussa, kertoo työhönottaja Piia Pikander.

TS/Roni Lehti<br />Kaisa Larun mukaan kesätöitä kannattaa katsella sekä työvoimatoimiston ilmoitustaululta että netistä.
TS/Roni Lehti
Kaisa Larun mukaan kesätöitä kannattaa katsella sekä työvoimatoimiston ilmoitustaululta että netistä.