Uutiset

Miten pakkasella
voi sataa vettä?

Varsinais-Suomessa satoi maanantain vastaisena yönä paikka paikoin vettä, vaikka pakkasta oli kuudesta kahdeksaan astetta. Paikalliset vesisateet keskittyivät aamuyön ja varhaisen aamun tunteihin.

Miten pakkasella voi sataa vettä, Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Jaakko Helminen?

- Kyseessä on jäätävä vesisade. Siinä vesipisarat säilyvät nestemäisinä, vaikka ilman lämpötila on alle nollan. Maahan osuessaan pisarat jäätyvät välittömästi. Ilmiö on vaarallinen, sillä sade voi jäädyttää autojen tuulilasit hetkessä. Voimalinjalle kertyessään jää saattaa katkaista linjan. Jäätävän sateen uhatessa lentokoneet pitää suojata kemikaalein, jotka estävät jäätä tarttumasta koneen siipiin.

Onko ilmiö yleinen?

- Suomessa jäätävät vesisateet ovat kohtuullisen harvinaisia. Sateita tulee pari kertaa talvessa lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa. Saattaa olla, että jäätävää vettä ei sada kertaakaan talven aikana. Pohjois-Amerikan itärannikolla ilmiö on yleisempi ja huomattavasti dramaattisempi kuin meillä.

Miten jäätävä vesisade saa alkunsa?

- Vesipisarat tiivistyvät ilmakerroksessa, jonka lämpötila on plussan puolella. Putoamisvaiheessa pisarat ajautuvat kerrokseen, jossa on pakkasta. Pisarat eivät kuitenkaan välttämättä jäädy, mikäli niiden lähelle ei satu jääkiteitä. Tällainen on hyvin erikoinen tilanne.

RAISA KORKKI