Uutiset

Vieno Savonen urheilee joka päivä

TS/Jori Liimatainen<br />Vieno Savonen seuraa ylpeänä tyttärentytär Jane Kaljosen uintimenestystä.
TS/Jori Liimatainen
Vieno Savonen seuraa ylpeänä tyttärentytär Jane Kaljosen uintimenestystä.

Turkulainen 79-vuotias Vieno Savonen hymyilee voivansa erinomaisesti olosuhteisiin nähden. Hän naurahtaa, että Titta -vaimo pitää hänestä hyvää huolta ja hän itse liikkuu ahkerasti.

Savosen viikko-ohjelmaan kuuluu maanantaisin Turun sotaveteraanien penkkijumppa, keskiviikkoisin vesijumppa Ruissalon kylpylässä ja torstaisin kaupungin vesijumppa Petreliuksessa. Lisäksi hän sauvakävelee päivittäin.

- Kun minulta reilut neljä vuotta sitten leikattiin lonkka, lääkäri sanoi, että liikkua pitää, Savonen kertoo.

- Liikunta on antanut tavattoman paljon. Fyysisen puolen lisäksi psyykkinen puoli pysyy kunnossa, kun saa uusia kavereita.

Savonen on päässyt kolmesti sotaveteraanien kuntoutukseen. Viimeksi hän oli vuosi sitten laitoskuntoutuksessa Naantalin kylpylässä. Hän toteaa, että kuntoutusta on aivan liian vähän. Kuntoutuksen pitäisi hänen mielestään myös ohjata ja kannustaa liikkumaan myös kotona.

- Emme ole vielä jokaista veljeä saaneet ymmärtämään, että liikunnan pitää olla osa elämää. Sitä vierastetaan, kun kotona ei ole ketään hätistämässä.

Terveyden lisäksi yhteiskunnan arvostus on Savoselle tärkeää. Hänen mielestään sotaveteraaneja arvostetaan nyt enemmän kuin ennen. Yksinäisistä vanhuksista ei kuitenkaan pidetä yhtä hyvää huolta.

- Nykyinen rintamaveteraanien eläkekin on vain 52,55 euroa kuukaudessa. Tähän me kaikki toivoisimme parannusta, hän lisää.

Savosen mielestä ajatus säännöllisistä terveystarkastuksista vanhuksille on hyvä; miehet eivät pikkuvaivojen takia lääkärille välttämättä lähde.

Iloa Savosen arkeen tuo liikunnan lisäksi urheilun seuraaminen. Varsinkin tyttärentytär Jane Kaljosen uintimenestyksestä isoisä on ylpeä.