Uutiset

Talvi tiukentaa otettaan eri puolilla maailmaa

Hongkong/New York/Istanbul,
(STT-DPA-AFP-Reuters)

Lumimyrskyt ja poikkeuksellisen kovat pakkaset ovat vaikeuttaneet ihmisten elämää eri puolilla maailmaa. Hongkongissa kiinalaisen uudenvuoden ensimmäisiä päiviä on vietetty kylmimmissä oloissa sataan vuoteen. Yhdysvaltain koillisosissa lumituiskut ovat haitanneet liikennettä ja sulkeneet lähes kaikki opinahjot. Euroopassa Ranskassa ja Britanniassa ryhdyttiin tänään varotoimenpiteisiin, kun ilmatieteilijät varoittivat sankasta lumentulosta.

Tavallisesti Hongkongissa vietetään uudenvuoden juhlaa kuuman ja kostean sään vallitessa. Nyt kaupunkilaiset ovat saaneet värjötellä päiväkausia kahdeksan asteen lämpötilassa, ja maaseudulla lämpöasteita on ollut vielä vähemmän. Näin kylmää Hongkongissa ei ole ollut sataan vuoteen.

Lumimyrskyt riepottelivat jo viime viikolla Balkania ja Välimeren pohjukan maita. Turkissa ainakin 12 ihmistä kuoli kylmään, ja Romaniassa kuolonuhreja oli kuusi. Torstaina alkanut talvinen sää sai aikaan liikennekaaoksia myös Kreikassa, Bulgariassa ja Italiassa. Myrskyt ulottuivat Egyptiin, Israeliin, Jordaniaan ja Libanoniin asti.