Uutiset

Keräyskartongin kierrätys vilkastui viime vuonna Turun seudulla

TS/Arto Takala<br />- Tässä turkulaisilla olisi vielä paljon oppimista. Pahvia ei saa laittaa paperin sekaan. Tämä tuottaa meille ylimääräistä käsityötä, Paperinkeräys Oy:n tuotannonsuunnittelija Markku Nurmi harmittelee.
TS/Arto Takala
- Tässä turkulaisilla olisi vielä paljon oppimista. Pahvia ei saa laittaa paperin sekaan. Tämä tuottaa meille ylimääräistä käsityötä, Paperinkeräys Oy:n tuotannonsuunnittelija Markku Nurmi harmittelee.

HEIKKI KAUHANEN

Kotitalouksien kartonkikeräys on ylittänyt odotukset myönteisesti Turun seudulla. Yhtenä osatekijänä on Varsinais-Suomen Partiopiirin viime syksynä käynnistämä järjestämä Paffi-kampanja.

Paffi-kampanjan tavoitteena on tehostaa Turun seudun kartonkikeräystä, lisätä ympäristötietoisuutta sekä edistää partiolaisten ympäristökasvatusta. Kampanja on Suomen Partiolaisten ja Suomen NP-kierrätys Oy:n yhteinen projekti.

- Jokaisen kampanjaan osallistuvan partiolaisen tavoitteena on saada vähintään kolme uutta kotitaloutta kierrättämään keräyskartonkia. Tavoite on osoittautunut onnistuneeksi ja olemme jo ylittäneet tavoitteemme, kertoo Varsinais-Suomen partiopiirin talouspäällikkö Anne Lahtonen tyytyväisenä.

Partiopiiri asetti tavoitteeksi kasvattaa kartonkikeräystä 15 prosentilla ensi maaliskuuhun mennessä. Jo nyt tavoite on ylitetty reilusti.

Kampanjassa mukana jo 7 500 taloutta

Kaikki kaupasta kotiin kannetut kartonkipakkaukset kelpaavat keräyskartongin keräykseen. Kartonkikeräykseen voit laittaa: maito-, mehu- ja viinitölkit, aaltopahvipakkaukset, lahjapaperit, muro- ja keksipaketit, lelu- ja kosmetiikkakotelot, kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, munakennot ja kartonkiset kertakäyttöastiat sekä sokeri-, jauho- ja leipä- sekä paperipussit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Partiolaiset ovat jakaneet Turussa, Kaarinassa, Raisiossa ja Naantalissa erillisiä kartonkien keräyspusseja 7 500 talouteen. Keräyspussin täytyttyä ne tyhjennetään sinisiin kartonginkeräysastioihin.

Partiopiiristä muistutetaan, että pakkauksissa olevat paperikuidut, mahdolliset muovikerrokset ja mahdollinen alumiini erotetaan toisistaan. Puumassasta tehdään hylsykartonkia esim. paperiteollisuuden rullien sisähylsyiksi. Muovi käytetään energiaksi ja alumiini toimitetaan uusiokäyttöön.

Turusta kartonkipaalit toimitetaan pääasiassa Varkauteen uusiopaperin raaka-aineeksi.

Kartonkia voi tuoda sinisiin keräysastioihin

Paperinkeräys Oy:n Turun Itäharjun lajittelulaitoksella on kerätty kartonkia viime kesästä alkaen. Tuotannonsuunnittelija Markku Nurmi laskee, että vuoden loppuun mennessä kartonkipaaleja on kertynyt jo usean tuhannen tonnin edestä.

- Turun seudulla on nyt jo useita satoja sinisiä keräysastioita, joihin kartonkia voi tuoda, Nurmi arvelee.

Paperinkeräys Oy käsitteli Itäharjulla viime vuonna pahvi- ja paperijätettä 57 000 tonnia. Tästä määrästä jätepaperin osuus oli 23 000 tonnia. Viime vuonna kasvua oli noin kolmen prosentin verran.

Nurmen mukaan turkulaisilla olisi vielä paljon oppimista jätteiden lajittelusta.

- Kun ihmiset muistaisivat edes kaksi asiaa: pahvilaatikot pahvijätekeräykseen ja kartongit ja pakkausmateriaalit kartonkikeräykseen. Se helpottaisi meidän työtä merkittävästi.

Paperinkeräyksen Itäharjun lajittelulaitoksella lähes kaikki työ tapahtuu koneellisesti.

- Jos turkulaiset oppisivat vielä sen, että pahvia ja kotitalousjätepusseja ei heitettäisi sanomalehtikeräyspaperin sekaan, niin meillä ei tarvitsisi tehdä enää omin käsin näitä töitä. Se onkin ainoa tehtävä, jonka joudumme tekemään käsin. Helsinkiläiset osaavat tämän asian jo paljon paremmin, Nurmi toteaa.

Lampaan ruhosta mopon moottoriin

Paperinkeräyksen lajittelulaitoksella nähdään päivittäin monenmoista sinne kuulumatonta jätettä.

- Erikoisuuksia on niin paljon, että en millään kaikkea muista. Ehkä se kertoo jotain, että paperijätteen joukkoon on ujutettu niin mopon moottoria kuin lampaan ruhojakin ja vielä heinäkuun helteillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jätteen kokonaismäärään nähden ongelmaa tuottavat löydöt ovat kuitenkin onneksi pieniä, mutta niiden kerääminen muun jätteen joukosta on yllättävän työlästä, Nurmi harmittelee.