Uutiset

Kassakaappisopimus

Kalle Heiskanen

Joulupyhinä on ollut aikaa paneutua syksyn kirjalliseen antiin. Erityisen antoisaa on ollut lueskella yhtä aikaa useampaa opusta. Jos kahlaa Kalevi Sorsan muistelmia ja Pentti Saarikosken elämäkertaa tarkistellen välillä yksityiskohtia Kekkosen päiväkirjasta, syntyy 1970-luvun alkupuolesta huikea kuva.

Kun pakettiin vielä liittää Max Jakobsonin yhteenvedon tapahtumista, tapahtumien tekijöistä ja tietysti kirjoittajasta itsestään, syntyy komea kaari aina tähän päivään. Jakobsonin persoonallinen tapa lähestyä asioita on taitavaa, pohdiskelevaa, asioita loistavasti yhdistelevää kerrontaa.

Ministerin tittelillä dekoreerattu näkijä tietää paljon, mutta ei jostain syystä sittenkään halua kaikkea tietämäänsä paljastaa.

Kyse on kuuluisasta porvarijohtajien kassakaappisopimuksesta vuodelta 1987. Siinä Ilkka Suominen , Paavo Väyrynen ja Christoffer Taxell sopivat etukäteen porvarihallituksesta kevään eduskuntavaalien jälkeen. Vaalitulos olisi siihen luonutkin edellytykset. Silloiset porvaripomot ovat perustelleet suunnitelmaansa parlamentaarisuudella..

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Presidentti Mauno Koivisto oli toista mieltä. Kun presidentin korviin alkoi tihkua tietoja moisesta salaisesta sopimuksesta, hallitsija hirmustui, päätti pelata oman pelin ja nosti pääministeriksi Harri Holkerin . Kumppanikseen kokoomus sai Sdp:n, ei suinkaan keskustaa.

Presidentti halusi myös tietää, missä sopimusteksti oikein majailee. Tiedusteluretkelle sai lähteä valtioneuvoston tiedotuspäällikkö Tom Westergård . Kysymyksiin tuli kohtelias, mutta nuiva vastaus: presidentti voisi lopettaa etsiskelyt.

Max Jakobson puolestaan muistuttaa kirjassaan, kuinka salainen sopimus kiikutettiin yritysjohtajan kassakaappiin. Kaapin arveltiin kuuluvan Nokian Kari Kairamolle . Jakobson sanoo, ettei kyseessä ollut Kairamo, mutta ei kuitenkaan kerro, kenen kassakaapista kohupaperi löysi pesänsä.

Kari Kairamo oli aikanaan luonnollinen veikkaus. Monessa mukana ollut vuorineuvos toimi pitkään Paavo Väyrysen taustajoukoissa. Tähtäimessä oli tehdä Väyrysestä presidentti.

Porvarisopimus suljettiin kuitenkin toisen vaikutusvaltaisen vuorineuvoksen kätköihin. Vain yhtenä kappaleena tehty, parin lauseen mittainen sopimus annettiin vuorineuvos Casimir Ehrnroothille . Kassakaapin lukko lonksahti ja siellä oli.

Paperi on kasvanut jo myyttisiin mittoihin. Tarinan juoneen kuuluu myös se, että yksi keskeinen aikalainen vakuutti maanantaina, ettei koko aanelosta olekaan. Oli vain suullinen sopimus.

Milloin kassakaappi aukeaa?