Uutiset

Kansainvälinen elinkauppa
suuren luokan bisnestä

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on viime päivinä tiukentanut otettaan laittomasta elinkaupasta, joka rehottaa maiden rajoja, lakeja tai ihmisoikeuksia kunioittamatta. Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa pidätettiin äskettäin useita ihmisiä, joista osan uskotaan olevan kansainvälisen elinkauppaverkoston avainjäseniä.

Koillis-Brasiliassa Recifessä poliisi pidätti kuukausien etsinnän jälkeen yhdeksän brasilialaista ja kaksi israelilaista, joita epäillään järjestäytyneestä elinkaupasta. Brasilialaiset hankkivat käsiinsä köyhiä ihmisiä, jotka olivat valmiita myymään toisen munuaisensa 10 000 dollarin eli noin 8 300 euron korvausta vastaan. Tämän jälkeen toimintaa johtaneet israelilaiset lennättivät elintenluovuttajat Etelä-Afrikkaan Durbaniin leikkausta varten.

Brasilian poliisi on saanut vihiä ainakin 30 laittomasta munuaiskaupasta. Luultavaa kuitenkin on, että vain pieni osa toiminnasta on tähän mennessä paljastunut.

Durbanissa poliisi iski lähes samanaikaisesti ja pidätti kaksi israelilaista ja yhden eteläafrikkalaisen, joiden uskotaan kuuluvan samaan verkostoon. Toinen israelilaisista oli saanut leikkauksessa uuden munuaisen durbanilaisella yksityisklinikalla vain pari päivää ennen pidätystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Me jäljitämme verkoston jäseniä ympäri maailmaa. Epäilemme, että verkosto on todella laaja, sanoi eteläafrikkalainen poliisi Mary Martins-Engelbrecht pidätysten jälkeen.

Rikollisverkoston epäillään olevan yhteistyössä laittomia elinsiirtoja tekevien klinikoiden ja leikkaukset tekevien kirurgien kanssa. Yksi elinsiirtoja tehnyt eteläafrikkalainen klinikka on suostunut yhteistyöhön poliisitutkijoiden kanssa.

Martins-Engelbrechtin mukaan suurin osa elinten vastaanottajista tietää, että elimet on hankittu laittomasti, mikä selittää osittain kaupassa liikkuvat valtavat rahasummat.

Munuainen 70 000 euroa

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter aloitti kuun vaihteessa laajan elinkauppaa käsittelevän artikkelisarjan, jossa asiaa on valotettu monelta eri kannalta. Lehti tutki myös, miten elinsiirtoja mainostetaan internetissä ja mitä palvelut maksavat.

Esimerkiksi Manilassa Filippiineillä toimiva klinikka tarjoaa munuaissiirron 85 000 dollarin eli 70 000 euron hintaan. Tähän hintaan saa kuitenkin "erittäin ammattitaitoisten" lääkärien palvelut ja toimenpiteet ovat uusimpien amerikkalaisten vaatimusten mukaiset.

Hintaerot ovat suuria. Romaniassa Cluj-Napocassa munuaisen voi saada 11 000 eurolla. Kaupungissa toimii yhdistys, jonka kautta "vapaaehtoiset" luovuttavat elimiään siirrettäväksi sairaille ihmisille. Yhteydenotto paikalliseen klinikkaan johtaa sähköpostiviestiin, jonka mukaan seitsemän elimenluovuttajaa on parhaillaan tarjoamassa apuaan.

Dagens Nyheter on artikkelisarjassaan kertonut myös ruotsalaisnaisesta, joka matkusti ulkomaille saamaan uuden munuaisen. Laaja kirjoitussarja on saanut runsaasti vastakaikua kansan keskuudessa: yli 26 000 ruotsalaista on vajaan viikon sisällä ilmoittautunut elintenluovuttajiksi.