Uutiset

Helteellä kalansaalis pilaantuu hetkessä

Kesäisen onkireissun saalis saattaa pilaantua jo muutamassa tunnissa, ellei kaloja käsitellä oikein.- Saaliskala pitää tainnuttaa välittömästi, pistää kidusvaltimo poikki eli verestää ja sen jälkeen jäähdyttää kala mahdollisimman tehokkaasti, opastaa Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitosta.Jäähdyttäminen lähelle 0:aa astetta on tehokkain tapa huolehtia kalan tuoreudesta. Useamman tunnin kalareissulle kannattaakin varata saaliskaloja varten muutama pakastimessa pidetty kylmäkalle tai pari kiloa jäitä ja kylmälaukku. Vanha ja käyttökelpoinen konsti on myös saaliin kääriminen kosteaan sanomalehteen. Varjoisassa paikassa kuivuva paketti viilentää kalaa kummasti.Kalan veri poistetaan katkaisemalla kidusvaltimo terävällä puukolla tai kalasaksilla. Veren lasku parantaa kalan lihan laatua. Saalistaan kunnioittava kalastaja huolehtii, että kala tainnutetaan ja käsitellään turhaa kärsimystä aiheuttamatta. Tainnutus onnistuu esimerkiksi tarkoitusta varten varatulla puukalikalla kopauttamalla.