Tall Ships Race

Köysiratagallerian teoksissa myrskyää

TS/Arto Takala<br />Sari Jääskeläisen metallilangasta syntyneessä teoksessa myrsky ulvoo.
TS/Arto Takala
Sari Jääskeläisen metallilangasta syntyneessä teoksessa myrsky ulvoo.

Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijat heittäytyivät kevään oppilastöissään myrskyn pyörteisiin. Tuloksena syntyi Köysiratagalleriassa nyt esillä oleva Myrsky-näyttely.

Avajaisia vietettiin jo kesäkuun alussa, jolloin näyttely oli avoinna viikon ajan. Idea myrskyisistä tunnelmista näyttelyn teemaksi syntyi merellisen Tall Ships' Races -tapahtuman innoittamana. Myrsky-näyttely avasikin ovensa Köysiratagalleriassa eilen maanantaina uudelleen ja on avoinna tapahtuman ajan joka päivä kello 12-17.

Vajaan kahdenkymmenen opiskelijan ja kahden opettajan näyttelyyn työstämät teokset kuvaavat myrskyä hyvin erilaisista näkökulmista.

- Taustalla kaikissa töissä on sama yhteinen teema myrsky, jota tekijät ovat saaneet työstää vapaasti omista lähtökohdistaan, kertoo opiskelija Sanna Vainionpää .

- Vaikka tuloksena syntyikin yksittäisiä töitä ja erillisiä teossarjoja, nämä muodostavat kuitenkin hyvän, yhtenäisen kokonaisuuden, jatkaa opiskelija Toni Hautamäki .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vainionpää ja Hautamäki olivat maanantaina galleriassa viimeistelemässä näyttelyä muutaman muun opiskelijan kanssa. Työt ovat pääasiassa ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoiden tekemiä.

Toni Hautamäen akvarellissa Authentic Replica Storm myrskytuuli lennättää autoja. Betonista, raudasta ja kivestä syntynyttä Molla-Maija -teosta ei sen sijaan ihan pieni puhuri liikauta, Sanna Vainionpään tekemä kivinukke painaa likemmäs 50 kiloa.

Näyttelyssä myrsky nähdäänkin monessa asussa - teemaa on lähestytty paitsi luonnon konkreettisena sääilmiönä myös ihmisen sisäisenä tunteiden myrskynä. Taiteilijat opiskelevat grafiikan, maalauksen ja kuvanveiston ammattiaineita, joten myös teknisesti näytteillä on monipuolisia myrskyjä. Myrskykuvauksia on syntynyt esimerkiksi metallilangasta, messingistä ja puusta.

Jo kesäkuussa näyttely keräsi kävijöitä mukavasti, maanantaina ovi kävi vielä harvakseen. Katsojia opiskelijat uskovat töilleen viikon aikana riittävän.

- Näyttelyn ajoittaminen purjelaivatapahtuman aikaan oli tarkoituskin, merellinen aihe kiinnostaa varmaan monia vierailijoita, niin koti- kuin ulkomaalaisiakin, uskoo Toni Hautamäki.

Myrskyisiä töitä ehtii katsomaan vielä purjelaivojen lähdettyäkin, sillä näyttely jatkuu Köysiratagalleriassa 15. elokuuta asti.
RIIKKA TIETÄVÄINEN