Tall Ships Race

Tall Ships' Races avoin uudelle pääsponsorille

Leppoisasta ilmeestä huolimatta järjestäjillä on edessä rankka työrupeama. Vasemmalla Peter Newell, Turun järjestelykomitean Sari Haavisto ja puheenjohtaja Nigel Rowe.<br />&#160;&#160;&#160;
Leppoisasta ilmeestä huolimatta järjestäjillä on edessä rankka työrupeama. Vasemmalla Peter Newell, Turun järjestelykomitean Sari Haavisto ja puheenjohtaja Nigel Rowe.
   

- The Cutty Sark Tall Ships' Races voi tällä hetkellä erinomaisesti. Kuitenkin kapteenin on aina katsottava kauemmaksi horisonttiin, ja luonnollisesti edessä voi olla koviakin vastatuulia, toteavat Sail Traning Internationaliin pääjehut Nigel Rowe ja Peter Newell. Lontoolaiset saapuivat Turkuun hyvissä ajoin, jo viikkoa ennen virallisia avajaisia, eikä vähiten siitä, syystä että herroille jäi seitsemän vuotta sitten Turusta erinomaisen hyvät muistot.

- Belgialainen lahjoittaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen, on turvannut Tall Ships' Races -organisaation tulevaisuuden kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Cutty Sark -teeklipperin nimeä käytämme nyt viimeistä kertaa lähinnä siitä syystä, että nimen poistaminen kaikista virallisista yhteyksistä olisi tullut turhan kalliiksi.

- Vuoden 2007 Tall Ships' Races on siis auki uudelle pääsponsorille, jonka nimeä purjehduskilpailu tulisi kantamaan. Miltäs kuullostaa, suomalaiset, heittää Nigel Rowe myhäillen.

Tall Ships' Races -organisaatio perustettiin Lontoossa 1956 ylläpitämään purjelaivakulttuuria ja perehdyttämään koneellistuvan maailman nuoriso perinteisen merenkulun salaisuuksiin ja keskinäiseen yhteisymmärrykseen. Ensimmäisellä purjehduksella oli mukana 21 purjelaivaa 11 eri maasta. Viimeistään ensi torstaina tullaan Turussa näkemään, millaisiin ulottuvuuksiin tämä kansainvälinen purjehdus on kasvanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Suosion mittana voidaan pitää sitä, että joka vuosi useat kymmenet kaupungit hakevat TSR-isännyyttä. Mielestämme hyvä resepti on ottaa purjehduksen etappisatamiksi sekä uusia että vanhoja isäntäkaupunkeja, mutta myös sekä pieniä että suuria kaupunkeja, Peter Newell toteaa.

- Vanhassa tutussa etappisatamassa - kuten Turussa - kaikki sujuu ja tapahtuma on silkkaa nautintoa. Uudessa satamassa saamme runsaasti uusia kannattajia, joka näkyy heti osanottoluettelossa. Suurissa satamissa tilaisuus paisuu valtaviin mittoihin, kun taas pienissä - kuten Turussa - pystymme keräämään kaiken mielenkiinnon ja saamaan aikaan ikimuistoisia elämyksiä niin osanottajien kuin yleisönkin keskuudessa.

- On mukava olla iso kala pienessä lammessa, Newell virnistää.

Nuorisosta vain
hyviä kokemuksia

   Kuten purjelaivatapahtuman suojelija Edingburghin herttua, prinssi Philip toteaa, muutaman viikon työskentely purjelaivalla tuo nuorelle miehistölle sekä mielihyvää että haasteita. Prinssi Philip muistuttaa kuitenkin, että Tall Ships' Races olisi yksinkertaisesti mahdoton ilman vapaaehtoisia, jotka avustavat itse purjehduksessa sekä tukijoita, jotka joko lahjoittavat tai keräävät eri konsteilla varoja alusten ylläpitämiseksi.

Peter Newell tietää kokemuksesta, että nuorista Tall Ships' Races -purjehtijoista on kasvanut kunnon aikuisia.

- Jopa niistä, jotka juuri tuossa iässä, 15 - 17 -vuotiaina päivästä toiseen vain makaavat sohvalla ja tuijottavat televisiota tai pelaavat tietokonetta aamusta iltaan. Tai eksyvät vielä pahemmille poluille kivittämään poliisiautoja.

Näille nuorille selviytyminen purjelaivalla on kokemus, joka saattaa muuttaa koko elämän. Newellin kokemusten mukaan Tall Ships' Races -nuoret eivät hakeudu hampuusien joukkoon huonoille teille.

- Yli puolet organisaatiota pyörittävistä vapaaehtoisista ovat entisiä nuorisopurjehtijoitamme.

- Kun teini-ikäinen, joka koskaan aikaisemmin ei ole edes nähnyt merta, pääsee purjehduksen jälkeen ensimmäiseen etappisatamaan ja huomaa jääneensä henkiin, hän muistaa sen tunteen lopun ikänsä. Meillä onkin tapana sanoa, että kaveri kasvoi ensimmäisen etapin aikana 30 senttiä, niin valtavasti hänen itsetuntonsa koheni, Newell nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Perusluonteeltaan nuoret viihtyvät porukoissa - niin hyvässä kuin pahassakin. Nykyään kuitenkin eristäydytään entistä herkemmin. Laivalla nuoren on pakko oppia yhteistyöhön ja suorittamaan osuutensa yhteisistä velvollisuuksista, koska äiti ei ole paikalla passaamassa ja siivoamassa jälkiä. Nuori oppii itsekuria ja hänelle tulee varmuus siitä, ettähäntä tarvitaan ja hän on tärkeä omalle tiimilleen.

- Onneksi on järjestöjä ja säätiöitä, joiden tuella huonommatkin lähtökodat elämälleen saaneet nuoret pääsevät mukaan.
JAMIE NIEMINEN