Poliisit toivovat virkoja etenkin kenttäpartioita varten
Hallitusohjelmassa kansalaisten turvallisuutta koskeva esitys saa vahvan puoltolauseen turkulaisilta poliiseilta, sillä ohjelmassa korostetaan poliisin palvelukyvyn säilyttämistä ja hyviä toimintaedellytyksiä. Turun järjestyspoliisin ylikonstaapelit Pentti Laakso ja Markku Salmi pelkäävät kuitenkin sitä, että ohjelma on sananhelinää eikä varoja hyviin tarkoituksiin löydykään.
Turvallisuusohjelman pohjana on maaherra Heikki Kosken työryhmän esitys, jonka mukaan poliisipalvelujen saatavuutta parannetaan kaikkialla Suomessa.
- Töitä riittäisi, mutta kun ei ole virkoja. Esitys vaikuttaa hyvältä, mutta menneisiin lupauksiin verraten epäilen, ettei se toteudu. Nyt nuoria poliiseja jää työttömäksi ja poliisikunta ikääntyy. Palkkaus on keskeinen asia, joka hallituksen pitäisi järjestää kuntoon, jotta poliisien motivaatio pysyisi hyvänä, Markku Salmi toteaa.
Pentti Laaksolla on 33 työvuoden jälkeen jäljellä 79 työpäivää ennen eläkettä 58 vuoden iässä. Poliisin eläkevakuutuskassan hallituksessa vaikuttanut Laakso laskee, että 10 vuotta sitten eläkkeelle jäi koko maassa 180 poliisia vuodessa, nyt ja tulevina vuosina 300.
- On suorastaan hölmöä kouluttaa nuoria poliiseja työttömyyskortistoon. Toivottavasti hallitus korjaa tämän nopeasti.
Päälliköitä ja
työpisteitä liikaa
Salmen mukaan on hyvä, että nuorten tekemien rikosten käsittelyaikoja lyhennetään tiivistämällä poliisin, syyttäjän, tuomioistuimen ja sosiaalipuolen yhteistyötä.
- Ikävä vain, että Turun poliisilaitoksella etenkin nuorten parissa hyvää ennaltaehkäisevää työtä tehnyt sosiaalivirkailija pudotettiin juuri varojen puutteessa.
Hallitus porautuu rikollisuuden syihin ennaltaehkäisevästi ja luo kattavan ohjelman huume-, väkivalta- ja uusintarikollisuuden vähentämiseksi.
Laakson mielestä hanke on hyvä, mutta tutkimusten ja tilastojen tuottaminen ei saisi sitoa lisää voimia. Päälliköitä on liikaa, koska poliisipiirejä ja poliisin työpisteitäkin on liikaa. Lääninpoliisin ja erikoisyksiköt voisi yhdistää ja asioita pitäisi keskittää, samoin asemia.
- Paljon suunnitellaan kaikkea ja eniten siitä kärsii kenttätoiminta. Kentälle pitäisi saada näyttävyyttä, mutta mistä sinne liikenee poliiseja, kun virkoja ei perusteta. Tässä on paha ristiriita. Kansalaiset kokevat turvalliseksi sen, että poliisit jalkautuvat, mutta kun väkeä ei saada lupauksista huolimatta, Laakso sanoo.
- Järjestyspoliisin kenttätyötä kolmivuorossa tekevät joutuvat jo nyt venymään ylettömästi eikä kesäksi ole tulossa tuuraajia, kun ei ole määrärahoja, Salmi muistuttaa.
SEPPO SUDENNIEMI